Semne de avertizare si indoiala au ridicat cinci alte complexuri de reactoare din diverse zone ale Globului, iar centrala de la Cernavoda este si ea pe lista, conform unei cercetari efectuate de RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty).
Cele cinci noi pericole nucleare luate in vizor sunt:
- Centrala atomica de la Metsamor, din Armenia, de o varsta problematica, fiind construita in 1980, care se afla intr-o zona cu risc foarte ridicat de producere a cutremurelor. In 1988 un seism cu magnitudinea de 6, 9 grade si-a avut epicentrul la doar 75 de km de centrala de la Metsamor, fortand autoritatile sa ii intrerupa temporar functionarea.
- Flota submarina nucleara a Marii Britanii, care a atras atentia printr-o serie de incidente ce au avut loc in trecut, precum permiterea submarinelor nucleare britanice sa paraseasca portul, desi aveau dezactivate valvele de siguranta care ar fi ajutat la racirea reactorului in caz de urgenta si ciocnirea in 2009 a unui submarin britanic echipat cu rachete nucleare, de un altul la fel, apartinand francezilor.
- Centrala nucleara de la Cernavoda, care are doua reactoare si ambele au avut probleme in trecut. Unul dintre ele a fost oprit pentru reparatii si intretinere chiar in luna ianuarie 2011, iar celalalt din cauza unor probleme electrice, in aprilie 2009 .
- Centrala nucleara de la Leningrad ( Rusia), care este invechita, a suferit un proces de topire partiala in 1975, o scurgere de gaze radioactive in 1992 si alte accidente ingrijoratoare
- Centrala nucleara Enrico Fermi din Detroit/Michigan, care desi are doua reactoare, doar unul este in prezent operational, deoarece celalalt a suferit o topire partiala in 1966. Reactorul functional este fabricat in acelasi fel si are acelasi model cu cele ale centralei din Fukushima.
Sursa: Antena3
Foto: thomasnet.com
VIDEO! Cimitir vechi de sute de ani descoperit in Iasi... Verdict: Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a colaborat cu Securitatea...