Tot mai mulţi români sunt interesaţi să-şi educe copiii acasă. Deşi în România fenomenul homeschooling este ilegal şi se pedepseşte chiar cu închisoarea, cel mai recent studiu arată că peste 40 la sută dintre români privesc cu ochi buni educaţia oferită la domiciliu.
Cifrele oficiale vorbesc doar de 200 de familii, însă, pe facebook, există o comunitate mare în care părinţii îşi dau sfaturi cu privire la şcoala acasă. La 22 de ani, Adina studiază canto la Conservatorul regal din Haga, Olanda. Fratele ei, Radu, mai mic cu doi ani, învaţă la Londra, la University of Arts. Amândoi vorbesc spaniolă, engleză şi chiar japoneză. Au avut acelaşi profesor, pe mama lor, care n-a vrut nicio clipă să îi dea la şcoală.
Cei doi au studiat acasă până la vârsta liceului, când au fost înscrişi la cursuri la distanţă. Apoi, au optat pentru universităţi de afară, deoarece nu aveau Bacalureatul. Sunt integraţi, susţine mama. Pentru educaţia lor, Sorina a riscat să facă puşcărie. Amândoi s-au născut în Spania, acolo unde autorităţile acţionează rapid în cazul părinţilor care nu îşi trimit copiii la şcoală.
Anul acesta începe clasa întâi homeschool cu băieţelul cel mare. Documentele de şcolarizare sunt suficiente pentru a putea da socoteală, în caz de nevoie, în faţa autorităţilor? Legea Educaţiei spune clar că, în România, pot face şcoală acasă doar copiii nedeplasabili din motive medicale. Se poate organiza școlarizarea la domiciliu doar pentru copiii, elevii şi tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilităţi, sunt nedeplasabili.