Antena Căutare

Cine este Dalai Lama și de ce oamenii îl cred un iluminat al timpurilor. Acesta îi spune unui băiat lucruri scandaloase

Dalai Lama, al 14-lea lider spiritual tibetan, este în centrul unui scandal de proporții după ce a fost filmat spunând lucruri scandaloase unui băiețel care s-a apropiat de el în cadrul unei audiențe. Cine este Dalai Lama și de ce este considerat un iluminat al timpurilor noastre.

Galerie
Al 14-lea lider spiritual tibetan Dalai Lama s-a născut la 6 iulie 1935, în familia unor agricultori din satul Taktser, în nord-estul regiunii care acum face parte din Republica Populară Chineză. | Gettyimages.com

Filmarea în care îi spune unui băiețel „să-i sugă limba” este de acum câteva săptămâni însă, abia ieri, cu o zi înainte de începerea noului an Buddhist a ajuns în atenția publicului.

În urma întâmplării, Dalai Lama şi-a cerut scuze luni, pe 11 aprilie, băiețelului pentru că i-a spus, în urmă cu câteva săptămâni, în timpul unei audienţe, să-i „sugă limba" după ce micuțul s-a dus să-l îmbrățișeze. Videoclipul cu filmarea care a provocat controverse poate fi văzut în rândurile de mai jos.

Cine este Dalai Lama și de ce omenirea îl consideră „lider spiritual” și un „iluminat” al timpurilor noastre. El este recunoscut ca „reîncarnarea liderului anterior Dalai Lama”

Până în prezent Dalai Lama a ieșit în evidență doar prin prisma învățăturilor sale spirituale, recent a scandalizat o lume întreagă după ce a apărut în atenția publicului un videoclip în care adresează cuvinte interpretabile la adresa unui băiețel.

Articolul continuă după reclamă

A venit și un comunicat din partea grupului său: „Sanctitatea Sa doreşte să îşi ceară scuze băiatului şi familiei sale, precum şi numeroşilor săi prieteni din întreaga lume, pentru orice durere pe care cuvintele sale ar fi putut să o provoace. Sanctitatea Sa tachinează adesea oamenii pe care îi întâlneşte într-un mod inocent şi jucăuş, chiar şi în public şi în faţa camerelor de luat vederi. El regretă acest incident", transmite Dalai Lama, potrivit News.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dalai Lama s-a născut la 6 iulie 1935 în familia unor agricultori din satul Taktser, în nord-estul regiunii. Dalai Lama, cu numele spiritual Tenzin Gyatso, se autodescrie drept un simplu călugăr budist.

Citește și: Localitatea din România unde te costă mai puțin slujba de botez, înmormântare și nuntă. Care sunt tarifele cerute în 2023

Numele Dalai Lama înseamnă „Ocean de înţelepciune”. Dalai Lama are doctorat în filosofie buddhistă și a studiat artă şi cultură tibetană, sanscrită și medicină

La vârsta de doi ani, Lhamo Dhondup, aşa cum se numea atunci, a fost recunoscut ca ''reîncarnarea liderului anterior Dalai Lama, Thubten Gyatso''. Copilul a fost minuţios verificat şi instruit religios, înainte de a fi întronat oficial, în 1950, ca cel de-al 14-lea Dalai Lama (care înseamnă ''Ocean de înţelepciune''), potrivit Agerpres.ro.

A început educaţia monastică la vârsta de şase ani şi a obţinut diploma Geshe Lharampa (doctorat în filosofie budistă), când avea 25 de ani, conform datelor biografice publicate pe pagina Premiilor Nobel. Educaţia sa a avut la bază cinci materii principale (artă şi cultură tibetană, sanscrită, medicină şi filosofie budistă) şi cinci secundare (poezie, muzică şi artă dramatică, astrologie, compoziţie şi frazeologie, respectiv sinonimie).

La 24 de ani, a susţinut teste preliminare la trei universităţi monastice (Drepung, Sera şi Ganden), iar examinarea finală a susţinut-o la Jokhang, Lhasa, în timpul sărbătorii anuale de rugăciune Monlam, absolvind cu onoruri, potrivit sursei citate.

Dalai Lama a fost forţat să se exileze în India, după ocuparea militară a Tibetului

În 1950, el a fost chemat pentru a-şi asuma puterea politică deplină ca şef de stat şi de guvern când Tibetul era sub ameninţarea Republicii Populare Chineze.

În 1956, în timp ce vizita India pentru a lua parte la a 2500-a sărbătoare Buddha Jayanti- ''aniversarea lui Buddha'', a participat la o serie de întâlniri cu premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, şi cu cel al Chinei, Zhou Enlai, pe tema deteriorării situaţiei din Tibet. După răscoala nereuşită a populaţiei tibetane, Dalai Lama a părăsit Lhasa, capitala Tibetului, iar în 1959, a fost forţat să se exileze în India, după ocuparea militară a Tibetului, ce avea să devină Regiunea Autonomă Tibet. Din 1960, a locuit în oraşul indian Dharamsala, supranumit şi ''micul Lhasa'', scaunul guvernului tibetan în exil.

Citește și: Doi bătrâni de 78 de ani s-au căsătorit la 60 de ani după ce părinții le-au interzis acest lucru. Ce au dezvăluit

Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace

În 1989, Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru propunerile sale constructive în soluţionarea conflictelor internaţionale, a problemelor legate de drepturile omului şi de protecţia mediului înconjurător.

Comitetul Nobel Norvegian a evidenţiat că ''Dalai Lama, în efortul său de eliberare a Tibetului, s-a opus în mod consecvent folosirii violenţei''. ''În schimb, a militat pentru soluţii paşnice bazate pe toleranţă şi respect reciproc, astfel încât să fie păstrată moştenirea istorică şi culturală a poporului său'', anunţa comunicatul de presă publicat de Comitetul Nobel.

De la mijlocul anilor '80, poartă dialoguri cu oamenii de ştiinţă, în principal în domenii precum psihologia, neurobiologia, fizica cuantică şi cosmologia. Acest lucru a condus la o colaborare istorică între călugării budişti şi renumiţi cercetători cu scopul de a ajuta oamenii să-şi găsească liniştea sufletească şi a avut ca rezultat şi introducerea ştiinţei moderne în instituţiile monastice tibetane restabilite în exil: ''Am crezut întotdeauna că este mult mai bine să ai o varietate de religii, o varietate de filosofii, decât o singură religie sau filosofie. Acest lucru este necesar din cauza diferitelor dispoziţii mentale ale fiecărei fiinţe umane. Fiecare religie are anumite idei şi tehnici unice, iar învăţarea lor nu poate decât să îmbogăţească propria credinţă'', a spus Dalai Lama.

Citește și: O femeie păstrează de 63 de ani un ou de Paște de ciocolată, deși întreținerea lui o costă câteva milioane pe lună. Ce e înăuntru

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023. Mulți credincioși nu cunosc adevăratul motiv... Ce rugăciune trebuie rostită în Miercurea Mare și ce este „interzis” să facem în această zi de sărbătoare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x