Un proiect de lege care prevedea iniţial închisoarea pentru cruzime, îi trimite acum pe agresori la muncă în folosul comunităţii. Iubitorii de animale sunt revoltaţi de modificările aduse peste noapte în comisia de agricultură de la Senat şi cer ca legea să îi pedepsească mai aspru pe vinovaţi.
Zilnic, în România se întregistrează cel puţin trei cazuri de animale maltratate. Aşa arată România lui 2016. Cu stăpâni care-şi lovesc fără milă animalele. Uneori, până le lasă fără suflare. Legea care ar trebui să apere necuvântătoarele nu se aplică mai deloc. Iubitorii de animale duc acum o luptă grea în Parlament, unde se discută o lege mai dură, care să-i sperie pe agresori.
Sancțiuni micșorate
După o bătălie câştigată acum două săptămâni, în comisia juridică, unde se vorbea de pedepse cu închisoarea de până la 7 ani, senatorii au început să dea înapoi. Noi amendamente, depuse de membrii PSD la comisia de agricultură, au micşorat dramatic sancţiunile, venind în apărarea libertăţii celor care tratează cu cruzime animalele.
Nici amenzile nu rămân cum erau. De la 10 mii de lei, amenda maximă pentru rele tratamente asupra animalelor, a fost propusă suma de 5.000 de lei. Apărătorii animalelor se plâng că noua formă a legii nu va schimba cu nimic soarta vieţuitoarelor abuzate.
Apărătorii drepturilor animalelor spun că fenomenul infracţional e în continuă creştere, pentru că pedepsele nu se aplică. Războiul se poartă în continuare în Parlament. Proiectul de lege va fi retrimis în comisia de agricultură, unde va fi dezbătut, din nou, în două săptămâni.