Antena Căutare

Cine sunt persoanele vulnerabile în perioada de caniculă. Problemele de sănătate care pot apărea din cauza temperaturilor ridicare

Specialiștii au emis o serie de recomandări generale privind măsurile de protecție în perioada de caniculă.

colaj foto batran care se uita incruntat catre soare si o masa cu un pahar de limonada langa un termomentru care indica temperaturi ridicate Galerie
Disconfortul creat de temperatura ridicată este și mai accentuat atunci când și umiditatea depășește pragul de confort termic. | Shutterstock

În ultimele zile, canicula a cuprins România, iar meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu pentru a avertiza cetățenii. Temperaturile din termometre au depășit 35 de grade Celsius, la umbra, iar disconfortul termic a fost mărit.

În acest context, medicii avertizează personale vulnerabile să acorde o atenție special stării de sănătate, să evite deplasările la orele la care soarele arde cu putere și să se hidrateze corespunzător. Iată cine sunt aceste persoanele vulnerabile și care sunt pericolele la care ne putem expune.

Citește și: Protecția solară pentru scalp: ce este și cum se utilizează

Cine sunt persoanele vulnerabile în perioada de caniculă

Organismul fiecăruia resimte diferit disconfortul provocat de temperaturile extreme. Potrivit specialiștilor, expunerea la temperaturi ridicate poate determina o alterare a mecanismelor care au rolul să regleze temperatura internă, iar unele probleme de sănătate se agravează.

Disconfortul creat de temperatura ridicată este mai accentuat atunci când și umiditatea depășește pragul de confort termic. Astfel, cei doi factori care pot avea consecințe serioase asupra organismului, transmite Click.ro.

Printre acestea se numără insolația, epuizare produsă de căldură, sincopa, crampele calorice, șocul caloric, precum și erupțiile cutanate.

Citește și: Meteorologii au anunțat când scăpăm de temperaturile sufocante și de caniculă! Gradele din termometre scad semnificativ

Cu toate acestea, unele persoane sunt mai vulnerabile în fața temperaturilor ridicate. Cei cu afecțiuni cardiace sau cu probleme legate de tensiunea arterială sunt sfătuiți să acorde un plus de atenție sănătății în această perioadă.

Așadar, persoanele cele mai vulnerabile la caniculă sunt: adulții cu boli cardiace, pulmonare și renale. seniorii care urmează un regim alimentar cu un conținut scăzut de sodiu (sare), persoanele cu boli ale sistemului circulator și adulții care urmează tratamente cu diuretice, sedative și medicamente pentru tensiune arterială.

De menționat este că și copiii suferă în aceste zile caniculare. Din cauza temperaturilor ridicate și a energiei debordante, ei se pot deshidrata ușor. Semnele la care părinții trebuie să fie atenți sunt: reducerea cantității de urină, uneori creșterea frecvenței respiratorii și a ritmului cardiac, precum și agitație sau somnolență.

Citește și: Efectele mai puțin știute ale aerului condiționat. Prin ce schimbări trece corpul tău

Recomandările specialiștilor în perioada de caniculă

Direcția de Sănătate Publică Iași a emis recent o serie de recomandări generale privind măsurile de protecție în perioada de caniculă:

  • Evitați, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 18:00
  • Purtați pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise
  • Reglați aerul condiționat cu 5 grade mai puțîn decât temperatura exterioară
  • La temperaturi peste 32°C nu utilizați ventilatorul
  • Dușurile trebuie să fie călduțe
  • Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri naturale, apă plata, îmbuteliată)
  • Alcoolul și băuturile care conțin cofeină favorizează deshidratarea și reduc rezistența organismului la căldură, așadar este indicat să nu consumați alcool sau cafea în cantități mari.
  • Consumați fructe și legume proaspete pentru că ele conțin o mare cantitate de apă și minerale
  • Evitați activitățile în exterior cu consum mare de energie (sport, grădinărit etc.)
  • Aveți grijă de persoanele în vârstă, copii, persoane cu dizabilități, oferindu-le, în mod regulat lichide.
Ce trebuie să știe părinții care plănuiesc să călătorească alături de copii în afara țării. Anunțul de ultimă oră al aut... Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul de cazuri Covid-19, în ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x