Andrei Dima are cinci ani si nimeni nu i-a mai dat vreo sansa. Pana nu l-a intalnit pe medicul Teofil Lung, seful Clinicii de Chirurgie Maximo Faciala din Cluj Napoca. I-a salvat viata cu mainile goale.
“Nu am nimic, in afara de vointa si instrumentar. Cu instrumentar putin si cu ajutoare putine incerc sa suplinez toate aceste lipsuri”, spune specialistul.
E o situatie prea des intalnita in spitalele romanesti. In timp ce medicii se lupta cu lipsurile, banii… se pierd. Corpul de Control al primului ministru a descoperit nereguli grave la Casa de Asigurari de Sanatate.
Sistemul de sanatate a fost pagubit de taxa clawback. Cum anume? E simplu. Au lipsit normele de aplicare a acestei taxe. Aveam teoretic o taxa, dar nu stiam s-o colectam. Ministerul Sanatatii si CNAS ar fi trebuit sa emita rapid un ordin. Dar au facut-o dupa opt luni. In tot acest timp, “pusculita” sanatatii a fost pagubita cu 190 de milioane de lei. Adica 42 de milioane de euro.
Problemele la Casa Nationala au aparut si din cauza felului in care se luau decizii. Doar doi oameni stiau si spanzurau in sistemul asigurarilor de sanatate. Deciziile ar fi trebuit luate de un consiliu format din sapte membri. Corpul de Control al primului ministru a descoperit ca acest consiliu nu s-a reunit din anul 2005.
Producatorii de medicamente spun ca sistemul de sanatate este construit astfel incat sa permita fraudele, cat timp gaurile din buget sunt acoperite de companii prin taxa de clawback.
Prin taxa de clawback, producatorii au platit peste 1 miliard de lei anul acesta.