Szoby Cseh - informator atasat organelor de Securitate
"Este adevarat ca am semnat un angajament cu Securitatea. Eram angajatul studioului la vremea aceea, aveam rezultate extraordinare. In trei ani am facut din romani cei mai buni cascadori din Europa. In acelasi timp, asa cum se intampla in Romania, a inceput coruptia in randul colaboratorilor care voiau sa castige mai multi bani. Incet, incet, datorita acestei situatii au ajuns sa filmeze doar cei slabi", a declarat Szoby Cseh.
"Deoarece nu am avut sustinere din partea conducerii, m-am adresat biroului special si am reclamat starea de fapt. Vedeam ca pierd din mana toata munca depusa atatia ani, se pierdea pur si simplu meseria. Le-am povestit ce se intampla acolo, in speranta ca o sa ma ajute. Eu le spuneam despre chestiunile organizatorice iar ei (securistii, n. red.) au inceput sa ma traga de limba, ma intrebau de anumite persoane. Eram omul care voia doar sa-si faca meseria. Nefiind versat, am crezut ca ma vor ajuta. Nu m-au ajutat deloc. Eu le-am demonstrat ca duc cascadori in afara si ca ma intorc cu ei, nimic altceva. Probabil am fost naiv", a adaugat .
Szoby Cseh a fost recrutat de catre Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de colaborator, in anul 1977, pentru incadrarea informativa a salariatilor deoarece "este in relatii bune cu majoritatea si cunoaste preocuparile acestora", iar mai tarziu pentru a fi dirijat in "problema ", se arata in cererea de chemare in judecata inaintata Curtii de Apel Bucuresti. Angajamentul a fost semnat la data de 2 februarie 1978, avand numele conspirativ "Sabin".
CNSAS citeaza dintr-o nota informativa din data de 13 iulie 1984 furnizata de Szoby Cseh si redactata de un ofiter de securitate, act care se regaseste in dosarul de urmarit al unui cascador al Studioului Cinematografic Buftea.
"Va informez urmatoarele privind pe cascadorul R.C... A intrat in relatii cu doi comercianti italieni pe care i-a convins sa facem pentru ei niste filme de reclama scurte, popularizand un supermagazin si un post de radio...R. doreste ca aceste filmari sa se faca in Italia, desi in discutiile noastre i-am demonstrate ca se pot face aici, mai ales ca, comerciantii nu cunosc conditiile (indescifrabil) de realizare care sunt mai greu de indeplinit. Din toate discutiile purtate imi dau seama ca este un mare admirator al vietii din Occident si doreste nespus de mult sa ajunga acolo. In situatia in care el ar lua parte la aceste filmari in Italia, ar fi favorizat de obtinerea unui loc de munca in Italia", se arata in documentul CNSAS.
Tot articolul, in Jurnalul National