- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
A fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, reglementările prezentate în continuare urmând a se aplica de la 1 ianuarie 2019, scrie legestart.ro.
În plus, termenul de 48 de ore de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, în care puteam achita jumătate din amenda contravenţională, se modifică, începând cu 1 august, astfel că șoferii vor avea la dispoziție 15 zile pentru a plăti pentru greșelile în trafic.
Astfel, pentru aplicarea legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale:
- se constituie un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale;
- se reglementează obligația utilizării unei serii de evidență unică a proceselor-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, denumit în continuare proces-verbal de contravenție;
- se instituie titlul de creanță electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenție, stabilite de prezenta lege;
- se constituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.
Prin ordin al ministrului finanţelor publice va fi deschis un cont unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale, încasarea urmând a se face conform modalităţilor de plată ce vor fi stabilite prin normele de aplicare.
Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.
În cazul amenzilor achitate în condițiile prezentei legi, contravenientul nu este obligat să facă dovada plății către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
Documentele de plată
Documentele de plată prin care se realizează achitarea amenzii contravenționale conțin următoarele informații:
- seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
- codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod;
- contul sau codul IBAN al contului unic;
- suma plătită;
- data plății;
- alte informații necesare, stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.
Unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care încasează amenzi contravenționale au obligația de a transfera către sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice informații despre încasările efectuate în numerar prin casieriile proprii, precum și despre sumele încasate prin alte modalități de plată decât cele stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.
În termen de maximum două zile lucrătoare de la data încasării în contul unic, Ministerul Finanțelor Publice virează sumele încasate în contul unic de venituri al bugetului local/bugetului de stat, potrivit destinațiilor stabilite de prezenta lege.
Citește mai multe AICI!
REZULTATE FINALE ADMITERE MEDICINĂ 2018, UMF ”Victor Babeș”... ULTIMĂ ORĂ: Aeroportul Sibiu, evacuat după ce în terminal s-a simţit un miros înţepător de la o substaţă necunoscută...