Tot mai mulți copii din România sunt diagnosticați cu un sindrom ciudat, care devine foarte periculos. Culmea, la îmbolnăvirea copiilor, cei mai importanți „contribuabili” sunt chiar părinții, care nu reușesc să conștientizeze pericolul la care-și supun micuții.
Merg la şcoală, la meditaţii, la canto, la pian şi la înot, după care îşi fac şi temele. Vorbim despre copiii zilelor noastre, al căror program a ajuns să fie un tur de forţă. Iar suprasolicitarea îşi spune cuvântul. Fără să îşi dea seama, ajung să nu se mai poată concentra şi să îşi piardă interesul pentru orice. Sunt simptome ale sindromului burnout, o afecţiune rezervată până acum doar adulţilor dependenţi de muncă.
La zece ani, Ana este o mică artistă. Cântă dinainte să înveţe să scrie, dansează, ia lecţii de pian şi face actorie. Toate - după şcoală şi în funcţie de un program bine stabilit.
Însă puţini părinţi ajung să conştientizeze că exagerează. Aşa ajung copiii să-şi înceapă ziua la ora opt dimineaţa şi să o termine odată cu adulţii, seara târziu.
Între patru şi şase ore stau la şcoală, merg apoi la after-school, unde îşi fac temele. După ora 16, fie practică un sport, au activităţi artistice, exersează o limbă străină sau merg la meditaţii. Dacă tragem linie, ajungem la peste zece ore de program fără pauză de joacă. Totul - în numele performanţei, o capcană cu efecte grave.
Statsticile arată că mai mult de jumătate dintre părinţi îşi suprasolicită copiii, fără să ţină cont de sfaturile medicilor. Aşa apare sindromul burnout, sau oboseala cronică.
Unii copii ajung să dezvolte comportamente asemănătoare depresiei. Pentru a nu se ajunge aici, specialiştii recomandă un program cât mai lejer şi.mult timp de joacă.
SONDAJ: Un român din trei vrea să demareze un proiect de îmbunătăţire a locuinţei în următorul an... ANAF, amenzi de până la 500 de lei pentru românii care au primit astfel de vouchere! Cum pot scăpa de sancțiune ...