- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Salariul minim pe economie va crește, e oficial, însă deocamdată nu se știe de când, întrucât Guvernul urmează să ia decizia „în cel mai scurt timp”.
Salariul minim pe economie va crește la 2.080 de lei, pentru persoanele fără studii superioare, în timp ce persoanele cu studii superioare sau cele care au o vechime de minim 15 ani vor primi lunar 2.350 de lei brut.
În Guvern, însă, se duc lupte grele pentru a se stabili de când se va aplica această modificare. Deși inițial creșterea salariului minim pe economie fusese planificată pentru 1 ianuarie 2019, ulterior au apărut informații că va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2018. Deocamdată, însă, nu s-a luat o decizie.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de către reprezentanţii Guvernului, premierul Viorica Dăncilă şi miniştii Muncii şi Finanţelor au prezentat, marţi, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor proiectul de Hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim brut garantat în plată pe economie. Acesta va fi de 2080 de lei/lună, ceea ce „înseamnă o creştere netă cu 100 de lei faţă de actualul”.
„Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani”, se arată în comunicat.
De asemenea, același document arată că propunerea a fost formulată chiar de sindicate.
„În urma discuţiilor purtate cu sindicatele şi patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergenţă fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019”, au mai transmis reprezentanţii Guvernului.
Potrivit acestora, Executivul va decide asupra acestui aspect „în cel mai scurt timp posibil”, astfel încât ordonatorii de credite şi companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii.
Veste excelentă pentru elevi! Ar putea primi câte un borcan cu miere în fiecare lună. De când va începe proiectul în șco... Nou proiect de lege care-i vizează pe românii din străinătate. Ce se schimbă din 2019?...