Sarbatoarea Sfantului Ilie marcheaza mijlocul verii pastorale, cand ciobanii separa oile de berbeci. Se spune ca in aceasta perioada, Sfantul Ilie ocroteste recoltele, animalele si pedepseste necredinta oamenilor cu fulgere si ploi torentiale.
Legenda spune ca in miezul verii, Sfantul iese la plimbare, pe cer, intr-un car de foc tras de patru cai albi, inaripati, si ca are un bici in mana, cu care trimite pe Pamant fulgere, ploi, furtuni si grindina. De aceea, fenomenele meterologice din aceasta perioada sunt cunoscute si ca "ploile Sfantului Ilie".
O alta poveste ne explica de ce mai niciodata nu ploua in ziua in care este sarbatorit Sfantul Ilie. Batran si uituc, Ilie il intreaba mereu pe Dumnezeu cat mai este pana la ziua lui. Stiind ca doreste sa ii pedepseasca aspru pe oamenii necredinciosi, Domnul nu il trezeste pe Ilie de ziua lui si il lasa sa doarma linistit.
Astazi, 20 iulie, romanii crestin ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ilie cu obiceiuri si datini pastrate de secole, dar care difera de fiecare zona in parte. De exemplu, fetele care erau pregatite sa ramana insarcinate, se duceau pe camp si goale se tavaleau prin lanuri. Tot in aceasta perioada se culeg si plantele de leac.
Cum a facut omenirea primul miliard? Apoi, alte sase...... Pitesti: O cisterna cu pacura a sarit in aer la doi pasi de Rafinaria Arpechim...