Indiferent în ce situație te-ai afla este important să pleci în termeni buni de la locul de muncă, să lași loc de "bună ziua" și să rămâi în relatii bune.
Tine cont de faptul că atunci când cauți un alt loc de muncă, în CV-ul tău va figura compania de dinainte, iar mulți dintre angajatori obișnuiesc să ceară recomandări de la joburile de dinainte. Acesta ar fi un alt motiv pentru care trebuie să-ți organizezi plecarea în așa fel încât nimeni să nu aibă de suferit.
Iată care sunt aspectele de care să ții cont atunci când urmează să-ți dai demisia:
Când e momentul oportun să-ți dai demisia
Asigură-te că viitorul loc de muncă este discutat, stabilit până în ultim detaliu și doar atunci te poți gândi să-ți înaintezi demisia la actualul job. Nu uita că trebuie să îndeplinești toate clauzele stabilite în contractul semnat la angajare, să predai bunurile ce ți-au fost înmânate, să stai în preaviz dacă este cazul și să verifici dacă mai ai zile de concediu disponibile și ce anume se va întâmpla cu ele la încetarea colaborării cu respectiva societate.
Anunță angajatorul în timp util
De exemplu, dacă ai un contract de colaborare și știi precis că acesta nu impune o perioadă de preaviz, dă dovadă de corectitudine și anunță din timp angajatorul de intențiile tale de a demisiona. Dacă lucrezi cu carte de muncă, atunci va trebui să scrii o cerere de demisie, care poate fi standard sau redactată chiar de tine, prin care anunți plecarea. Stabilește de comun acord data ultimei zile și ce este de făcut până atunci.
Respectă preavizul
În situația în care rămâi în preaviz, de la 14 zile, până la 30 de zile pentru o funcție de conducere, atunci asigură-te că toate obiectele pe care le-ai folosit rămân goale, fără documentele, fotografiile, informațiile și alte chestiuni personale pe care le-ai folosit la job, precum adrese de e-mail, rețele de socializare și altele. Ai grijă să te deloghezi din toate conturile și să pregătești laptopul sau computerul pentru cel care îți va lua locul.
Fă-ți treaba cu simț de răspundere în ultimele zile
Odată ce ți-ai depus demisia și intri în perioada de preaviz, comportă-te ca și cum ai lucra în continuare acolo. Dă dovadă de profesionalism și încearcă să-ți îndeplinești sarcinile ca și până acum. Lasă toate lucrurile rezolvate ca cel care te urmează să se poată adapta rapid și să înțeleagă repede ce are de făcut.
Nu te lăuda cu noul job și nici nu face treabă de mântuială în ultimele zile, căci imaginea ta de profesionist va avea de suferit. Fii cu zâmbetul pe buze, comportă-te matur și civilizat.
Cere recomandări
Pentru că ai toate motivele să rămâi în relații bune cu superiorii și cu colegii, le poți cere recomandări viitoare, o scrisoare în care să fie specificate performanțele tale în compania în care ai activat. Îți va fi de folos și vei câștiga mai rapid încrederea viitorilor șefi.