Antena Căutare

Cum vor primi elevii note, potrivit noilor reguli. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu: „Dacă ai 3 ore de matematică, vei avea 6 note”

Elevii încep școala cu noi reguli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat câte note vor primi copiii pentru fiecare materie, în funcție de numărul de ore pe săptămână ale disciplinei respective.

Sorin Cîmpeanu a explicat cum vor primi note elevii | Shutterstock & Hepta

Anul școlar 2022-2023 nu va semăna cu niciun an școlar de până acum. Semestrele se transfromă în module, iar elevii vor avea 5 vacanțe. Mediile semestriale și tezele dispar, iar elevii vor avea o medie anuală. Minstrul Sorin Cîmpeanu a explicat că va exista o formulă care să dicteze numărul minim de note pe care un elev trebuie să-l aibă pe an la o anume disciplină, potrivit digi24.ro.

În cazul unei materii cu o oră pe săptămână, elevul va avea 4 note cel puțin în anul școlar 2022-2023. Numărul de ore se adună cu 3 pentru a rezulta numărul de note necesar pentru o disciplină.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil - și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați - știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar. Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social - elevi, părinți, profesori -, obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal”, a spus ministrul Eduației.

Citește și: Elevii își vor lua „adio” de la mediile de 10 la sport, muzică și desen. Ce schimbări anunță ministrul Educației

Articolul continuă după reclamă

Câte note vor primi elevii la o materie. Formula de calcul explicată de Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a dat și un exemplu concret:

„Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului. Asta presupune o evaluare ritmică. Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Cum se va desfăşura Bacalaureatul, după noua Lege a Educaţiei. La ce materii nu vor mai primi elevii note, pe parcursul anilor

Ministrul Educației vede cu ochi buni schimbările sistemului educațional, dar spune că rezultatele modificărilor se vor vedea abia după 4 ani.

„Se lucrează la planurile-cadru pentru liceu. În spatele planului-cadru, care vor fi finalizate probabil în luna octombrie, noiembrie cel mai târziu, va trebui să existe un curiculum, un curiculum adecvat pentru fiecare disciplină care va face parte din planurile-cadru. Iar în septembrie 2023, exact peste un an, elevii de clasa a IX-a vor putea să înceapă pe un plan-cadru și un curiculum nou. Abia după ce vor fi parcurs cei 4 ani de liceu se vor putea vedea rezultatele. Abia atunci va fi și bacalaureatul în forma care este total diferită”, a spus ministrul educației.

Totuși, ministtrul a afirmat că se așteaptă la elevi și profesori mai relaxați după anul care va avea mai multe vacanțe și mai puține evaluări. Va exista la finalul anului o evalure sumativă, care va fi valabilă inclusiv pentru anii de sfârșit de ciclu.

„Da, mă aștept, pentru că de data asta, prin cele 5 module, avem o alternanță corectă din punct de vedere pedagogic a perioadelor de învățare de 4-6 săptămâni cu o perioadă de repaus. Prima vacanță va fi în perioada 22-30 octombrie”, a menționat Sorin Câmpeanu.

(P) Integrare și incluziune sau cum pot elevii să obțină mai ușor rezultate cât mai bune la școală... Chirii record în principalele orașe universitare. Cât a ajuns să coste o garsonieră sau un apartament în Cluj sau Bucure...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x