Antena Căutare

Daniel Funeriu: ”Schimbam centrii de putere din universitati, invatamantul superior va fi diferit din toamna”

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat, luni seara, la TVR ca, din toamna, vor fi schimbari profunde in invatamantul superior. "Miza esentiala in invatamantul superior vizeaza schimbarea centrului de putere. In invatamantul superior se vor produce din toamna mutatii profunde. Cand vrei sa faci reforma intr-un sistem schimbi centrii de putere, nu faci reforme periferice. Iar centrii de putere ai invatamantului din Romania se afla in universitati", a spus Funeriu.

"Acolo se afla necesitatea maxima de schimbare. Sunt multe lucruri noi in invatamantul superior. La inceputul anului universitar peisajul va arata diferit fata de ceea ce am avut pana acum. Legea educatiei da putere oamenilor de valoare", a adaugat Funeriu.

Reactiile rectorilor la aceste afirmatii arata ca acestia nu au fost consultati de ministrul care a planificat „modificarile profunde" in ograzile altora.

Ecaterina Andronescu - rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti

Iata inca o dovada ca domnul ministru nu stie sistemul. Eu nu am auzit de centrii de putere in universitati. Exista structuri democratic alese care iau decizii pe niveluri de responsabilitate: catedra, facultate, senatul universitatii. Ministrul nu are de ce sa interfereze aici. El poate sa ajute universitatile sa-si imbunatateasca performantele, extinzandu-le autonomia, in conformitate cu principiile europene. E normal sa fii monitorizat, ca universitate de stat care primesti finantare publica, dar trebuie sa fii lasat sa te misti in directia in care crezi ca vei performa. Conformarea cu cele prevazute in strategia Europa 2020 presupune masuri inteligente, strategii si programe noi, nu dictari dintr-un cabinet de ministru", a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, pentru Jurnalul National.

Andrei Marga - rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj Napoca

Am cateva observatii la cele afirmate de domnul ministru:
1. Autoritatile ar trebui sa fie alarmate de urmatorul fapt: Romania este pe ultimul loc in Europa la ponderea studentilor in totalul populatiei cu varsta intre 18 si 64 de ani. Exista universitati unde se fabrica diplome, dar asta nu inseamna ca avem nevoie de mai putini studenti, ci ca e necesar un control al eliberarii diplomelor.
2. Daca vrei sa schimbi universitatile, ai nevoie de un proiect de reforma. Nu exista un proiect de care sa am stiinta la Ministerul Educatiei. Este foarte necesar un proiect de reforma, dar acesta trebuie conceput in urma unor discutii cu rectoratele.
3. O ierarhizare a universitatilor este necesara, dar acest lucru nu se poate face corect prin heirupism, folosind criterii stabilite pe picior. De pilda, trebuie discutat, foarte serios, daca impartirea se va face in universitati de talie nationala si universitati mai mici sau in universitati care face cercetare la modul intensiv si universitati care se axeaza pe pregatirea didactica.
4. Se incearca eliminarea a cateva mii de profesori, pe criteriul varstei. Isi face cineva iluzii ca astfel se rezolva problemele invatamantului superior? Se pare ca da, cel putin pana cand populatia va decide sa isi ia soarta in propriile maini - sa speram ca asta se va intampla cat mai curand
", ne-a declarat si Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj Napoca.

Nicolae Roibu - rectorul Universitatii Politehnice Timisoara

Referitor la prima parte a declaratiei domnului ministru prefer sa ma abtin, pentru ca nu imi dau seama ce vrea sa spuna, de fapt. Referitor la partea a doua, cred ca se refera la clasificarea universitatilor si ierarhizarea domeniilor de studiu. Eu sunt unul dintre cei care am pledat pentru clasificare si ierarhizare, asa ca o asemenea masura m-ar bucura. Daca domnul ministru se gandeste cumva si la schimbari la nivelul conducerilor universitatilor, atunci raspunsul meu e ca, in consiliul academic al Universitatii noastre s-a decis, prin referendum, ca rectorul este ales si nu stabilit prin concurs, iar vointa comunitatii universitare nu poate fi inlaturata", spune Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnice Timisoara.

Anton Hadar - presedintele federatiei Alma Mater

Mesajul domnului ministru este ascuns, codificat. In aceste conditii, nu pot formula decat unele ipoteze. Daca se refera la evaluarea universitatilor, atunci implicatiile sunt profunde. Ar trebui sa existe criterii clare de evaluare, nu facute pe picior. Cred ca evaluarea ar trebui amanata pentru anul urmator, fiindca o consecinta a clasarii in partea inferioara a unei universitati ar putea implica taierea locurilor la master, or asta ar insemna un dezastru si o incalcare a legii. Dar, probabil ca tot se va face, pentru ca nu am primit inca repartizarea locurilor la studiile de master, iar explicatia ar fi ca se preconizeaza unele taieri.
Fiindca o evaluare ar putea stabili o impartire a universitatilor in trei categorii: cele care organizeaza cursuri pentru licenta, masterat si doctorat, cele care sunt doar pentru licenta si cele care sunt doar pentru masterat si doctorat.
Sper ca domnul Funeriu nu are in vedere si schimbarea, in toamna, a conducerilor universitatilor, fiindca iarasi asta ar implica o abatere de la lege. Mandatele conducerilor in cazul majoritatii universitatilor se incheie anul viitor, prin februarie-martie si firesc ar fi ca oamenii sa fie lasati sa isi duca la capat mandatele de 4 ani. Mai sper ca domnul ministru nu va achiesa la proiectul domnului Croitoru, de eliminare a locurilor cu taxa la universitatile de stat, proiect care a trecut cum a trecut de Camera Deputatilor.
Adoptarea unei asemenea masuri ar avea drept consecinta ingroparea invatamantului universitar de stat, daca nu cumva se gandeste o finantare foarte generoasa de la bugetul public
", ne-a declarat Anton Hadar, presedintele federatiei Alma Mater a sindicatelor din invatamantul universitar.

Sursa: Jurnalul National

Fiecare bucurestean trebuie sa dea 80 € pentru despagubirea lui Costanda... "Judetele destepte" de la BAC n-au avut camere de supraveghere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x