Antena Căutare

Șoferii, nevoiți să plătească până la 500 de lei. Decizia privind ridicarea mașinilor în Capitală ar putea fi anulată

Avocatul Poporului cere prefectului de Bucureşti să atace în contencios hotărârea Consiliului General privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe străzile oraşului, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către poliţiştii locali, ci numai de poliţiştii rutieri.

Avocatul Poporului cere prefectului de Bucureşti să atace în contencios hotărârea Consiliului General privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe străzile oraşului, arătând că ridicarea acestor autoturisme nu poate fi dispusă de către poliţiştii locali, ci numai de poliţiştii rutieri.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Prefectului Municipiului Bucureşti atacarea în contencios a Hotărârii nr. 371/2019 a Consiliului General al MunicipiuluiBucureşti, privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de instituţie.

Avocatul Poporului arată că, în urma examinării actelor normative în vigoare, consideră, între altele, că HCGMB nr. 371/2019 nesocoteşte normele legale în aplicarea cărora a fost dată şi stabileşte competenţa alternativă a poliţiştilor rutieri sau locali în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale, iar nu competenţa exclusivă a poliţiştilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege. HCGMB decide că, în calitate de agenţi constatatori, poliţiştii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 şi art. 2031 şi art. 2032 din HG nr. 1361/2006.

"În acelaşi timp, în opinia Avocatului Poporului HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit să se limiteze la a reglementa măsuri tehnice de realizare a ridicării şi depozitării autovehiculelor în sarcina operatorilor şi nu să reglementeze atribuţii în sarcina poliţiştilor rutieri, statutul juridic şi atribuţiile acestora fiind reglementate prin lege specială", scrie în comunicat.

Avocatul Poporului solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să reanalizeze legalitatea actului administrativ emis.

Tarife pentru ridicare mașini:

Vehicululele vor fi înapoiate numai proprietarului / deţinătorului / utilizatorului legal şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare în original sau a oricărui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului.

Tarifele pentru ridicarea şi transportul maşinilor vor fi: 200 + 150 = 350 de lei pentru vehiculele cu masă maximă autorizată de până la 5 tone inclusiv, respectiv 270 + 200 = 470 de lei pentru vehiculele cu masă maximă autorizată de peste 5 tone.

Tariful de depozitare, care se va calcula pe un interval de 24 de ore, începând cu data şi ora depozitării, va fi de 150 lei/zi, iar plata pentru ridicarea şi depozitarea acestora se va putea face în numerar sau cu cardul, la spaţiul de depozitare.

Astfel, în funcţie de masa autoturismului ridicat, sumele minime pe care le vor plăţi cetăţenii vor de fi de 500 de lei, respectiv 620 de lei.

"Tati? Știu că e miezul nopții. Mă primiți? Tati, sunt însărcinată… ". Tatăl nu a avut curajul să-i spună adev... Românii vor putea să-și cumpere doar garsoniere și apartamente mici! Guvernul va lansa programul ”O familie, o casă!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x