Anuntul in limba engleza, retras intre timp de pe acest website, specifica "certificatul urban emis are indicii POT max 65%, CUT max 3, inaltimea maxima 16 m (P+4-6 cu retragere)". Se mai indica in mod precis ca "exista constructii pe teren, care nu sunt listate ca monument istoric si pot fi demolate". Povestea suna cunoscut, suparator de familiar, o cladire istorica situata in zona protejata, detaliu minor, intrucat se accentueaza ca "poate fi demolata". Anuntul de vanzare este valabil, dupa cum a afirmat o reprezentanta a doamnei Alina Lazarescu Abboud, proprietara. Aceasta are un interesant proiect Atelierul Einstein, in cadrul caruia, in 2009, organiza "BOOKclub" in aceasta locatie, denumita "Casa Atelier". Cert este ca in prezent acest "mic hôtel particulier" al Bucurestiului de altadata este de vanzare si poate fi demolat, de altfel din surse diferite am aflat ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul verii, pentru a elibera terenul si a putea vinde mai usor.
Pe Calea Victoriei numarul 145, biroul de arhitectura PZP, cu o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro in 2008, unde partener este si arhitectul Vadim Patriciu, nepotul lui Dinu Patriciu, a construit intre 2005-2008 un imobil cu 3 subsoluri, mezanin si 9 etaje. Cum se incadreaza un astfel de bloc in aceasta zona protejata deja amputata in anii 1980? Simplu, toate imobilele din proximitate au fost puse in inferioritate, situatie nefavorabila atat din punct de vedere urbanistic, cat si imobiliar. Efectul de avalansa declansat de acest nou imobil este vizibil deja pentru cladirile din apropiere precum cea din Calea Victoriei numarul 147, cea de la numarul 200, pe locul careia se doreste ridicarea unui imobil de birouri, cea de la 212 sau cea din Strada Frumoasa numarul 51 afectata de construirea, la clacan, a blocului de 9 etaje. In parteneriat cu Aukett, PZP a proiectat aceasta "cladire de birouri intr-o zona cu case mari, monumentale, cu curti si porti din fier forjat. In decembrie 2005, avizul Comisiei monumentelor este decisiv.
Este aleasa imaginea cladirii pixelata - panouri de sticla si piatra. Din pacate, este necesara spargerea radierului existent (planseul de beton care serveste ca fundatie pentru o constructie). In februarie 2006, desi suntem nevoiti sa pastram aliniamentul strazii, reusim sa obtinem o retragere pe care ne-o dorim asemanatoare curtilor caselor invecinate. In noiembrie 2006, colaboram cu cei mai prestigiosi ingineri din Bucuresti. Din pacate, asta nu ne-a salvat de la probleme, care pe moment pareau insurmontabile. S-au inaintat patru variante de spargere a radierului. Tehnologia era prea scumpa sau cladirile invecinate nu ar fi rezistat socurilor mecanice", scrie pe www.pzp.ro. In aceste conditii, structura caselor, de peste 100 de ani, din imediata apropiere, atat din Calea Victoriei 147, cat si din Strada Frumoasa 51 au suferit grave deteriorari. Eleganta resedinta din Calea Victoriei numarul 147 nu a fost consolidata in urma cutremurelor, iar astazi aceasta investitie nu ar fi deloc de neglijat, solutia aleasa: demolarea.
Sursa: jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Divortul, pronuntat si numai cu acordul sotilor... VIDEO! Moldovenii n-au scapat inca de furia apelor...