Bubuitura puternică care a avut loc la începutul lunii iulie și care i-a speriat pe localnici a fost produsă de un meteorit care a cântărit opt kilograme, potrivit profesorului Silviu Gurlui.
Într-o postare pe contul personal de socializare, profesorul de fizică a explicat că a făcut analize cu un echipament special instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, iar rezultatele au arătat că un meteorit de cel puțin opt kilograme și cu un diametru de cel puțin 16 centimetri a explodat.
”A explodat la înălţime mare, iar potenţialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibraţii în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă astfel că la înălţime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de aşa dimensiuni la distanţă de 20 km nu poate fi observat deloc uşor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluţie limitată (limita este de 10 ori mai mică decît limita de detecţie a ochiului uman). Posibil şi alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitură a fost la foarte mare altitudine. Sunetele înalte au fost complet atenuate din cauza distanei mari (spre exemplu undele la 2000 de Hz au fost de 800 de ori mai slăbite decît cele la 60 Hz)”, a spus profesorul Silviu Gurlui.
De asemenea, acesta a mai explicat că zgomotul nu putea fi produs de un boom sonic produs de avioane, întrucât plafonul de zbor limitat atenuează presiunea sonoră.
Citește și: Bubuitura care a zguduit orașul Iași nu are explicație. O posibilă cauză a fost postată pe Facebook
”Am luat in calcul tipul de meteoritii care cad cel mai frecvent in atmosfera, pentru care densitatea medie este de 3.4 g/cm3. Comparativ, meteoritul din Rusia, cazut in Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a adăugat acesta.
Bubuitura puternică ce i-a speriat pe locuitorii din Iași a avut loc la începutul lunii iulie, pe 9 iulie, iar autoritățile nu au explicat în niciun fel producerea acestuia. Zgomotul puternic a fost urmat de o undă de șoc ce a dus la cutremurarea ferestrelor apartamentelor din cartierele din Iași.