Doctorul a incercat sa realizeze o imagine a sistemului medical din Franta.
"Sistemul de urgenta de aici este sub tutela statului. Este o datorie a statului sa asigure serviciul de ajutor de sanatate cetatenilor francezi. Din 1956, de 60 de ani, un profesor a infiintat acest sistem de urgenta, de reanimare si de descarcerare. In atatia ani s-a dezvoltat nu numai in Franta, ci a fost preluat si in Europa si in America", a povestit acesta.
Dincolo de aceste referinte mai multe istorice, acesta a explicat cum eficienta unui sistem de sanatate este conditionata de functionarea sa in cadrul statutului.
"Este clar ca cel mai eficient sistem de urgenta mobil, este atunci cand este public, sub tutela publica.
Exista ideea de a imbunatati calitatea actului medical de urgenta si aici, dar niciodata nu a fost o dorinta de privatizare. In SUA exista un asemenea sistem organizat de paramedici, dar nu este nici sanitar, nici medical, iar ultimele calamitati au aratat ca sistemul functioneaza doar partial", a adaugat acesta.
Doctorul Lobontiu s-a referit in cele din urma si la situatia fostului secretar in Ministerul Santatii, Raed Arafat, dar si la momentul in care se afla acum sanatatea romaneasca.
"Il cunosc pe doctorul Arafat inca din timpul facultatii de la Mures si am ramas profund impersionat de calitatea lui, atat ca specialist, cat si ca om, si il felicit.
"Concurenta comerciala nu are ce cauta in sanatate, mai ales in sanatatea de urgenta. Nu puteam ca de la un sistem deja dezvoltata sa intre factorul comercial. Nu are ce sa caute in nicio tara, nu poate ca acesta sa intervina in acest lant acest complex, mai ales sa decida. Niciodata nu se poate ca cineva din politic sa intervina si sa-mi spuna ce am eu de facut in specializarea mea. Este absurd!", a mai spus Dr. Adrian Lobontiu.
Adrian Lobontiu este doctor, director si jurnalist medical la institutii celebre din mai multe tari din strainatate.
Foto:ambulance.fr