Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat ar putea să meargă la mărire, iar dacă nota la reexaminare este mai mare, se eliberează o altă diplomă de bacalaureat, potrivit edupedu.ro.
Proiectul a fost depus la Senat. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Elevii și studenții până în 26 de ani pot primi 200 de euro de la Stat. Ce trebuie să facă până pe 20 mai
Ce se arată în proiectul de lege care îi vizează pe elevii care se pregătesc de Bacalaureat
Dacă proiectul va fi aprobat, vor fi adăugate următoarele alineate la Legea învățământului preuniversitar.
„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.
În expunerea de motive apare că „bacalaureatul poate fi susținut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceştia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior.”
„Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să își reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, conform expunerii de motive.
Potrivit Ministerului Educației, în 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul:
17-19 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;
19-20 iunie - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;
19-21 iunie - evaluarea competențelor digitale, proba D;
25-27 iunie - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională; 1 iulie - proba scrisă la Limba și literatura română;
2 iulie - proba obligatorie a profilului, probă scrisă;
4 iulie - proba la alegere a profilului, proba scrisă;
5 iulie - proba scrisă la Limba și literatura maternă;
8 iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00;
9 – 11 iulie - rezolvarea contestațiilor;
12 iulie - afișarea rezultatelor finale la BAC 2024.
Ce se poate întâmpla cu pensiile românilor în luna mai. Anunțul lui Marcel Ciolacu... Decizia CSM în legătură cu judecătoarea din cazul 2 Mai. Ce se întâmplă cu Ancuța Ioana Popoviciu...