Antena Căutare

Alertă la Cluj-Napoca! Un microb rar întâlnit la om a produs un val de îmbolnăviri scăpat de sub control!

Este alertă la Cluj-Napoca, după ce un microb rar întâlnit la om pare să fi produs un val de îmbolnăviri scăpat de sub control. Specialiştii au raportat un focar de infecţie cu Febră Q, o boală cu simptome asemănătoare gripei care se transmite de la animale.

Este alertă la Cluj-Napoca, după ce un microb rar întâlnit la om pare să fi produs un val de îmbolnăviri scăpat de sub control. Specialiştii au raportat un focar de infecţie cu Febră Q, o boală cu simptome asemănătoare gripei care se transmite de la animale.

Bacteria ar fi fost luată de studenţii de la Medicină Veterinară după ce au intrat în contact cu un animal bolnav.

Primul caz a fost confirmat în urmă cu patru luni, dar nicio instituție sau autoritate nu a comunicat public până acum.

Primii pacienţi cu febră Q au ajuns la spital încă din luna mai şi mulţi dintre ei au rămas internaţi.

„Au fost înregistrate un număr de 18 cazuri, în perioada mai-august. Vorbim de studenţi dar şi de personal, cei care au venit în contact cu animalele bolnave. Au fost cu simptome moderate”, a spus Irina Filipescu, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Totuşi, studenţii se plâng că ar fi fost anunţaţi târziu despre izbucnirea focarului în universitatea lor.

Bacteria care a provocat focarul de infecţie provine, cel mai probabil, de la un animal bolnav tratat în clinicile veterinare ale Universităţii. Simptomele afecţiunii seamănă cu cele de gripă sau viroză.

„Persoana respectivă face febră, poate să acuze dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, poate să acuze o stare de oboseală. transipratii, frisonete. Se pot asocia tuse sau se pot asocia dureri abdominale, boala putând să meargă cu pneumonie sau hepatită”, a explicat Irina Filipescu, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Având în vedere numărul mare de studenţi şi de angajaţi bolnavi, clinicile Universităţii au fost închise mai multe zile pentru măsuri de igienizare. În plus, au fost testate toate animalele care erau internate, iar accesul vizitatorilor - restricţionat.

„S-au efectuat trei manevre mari de curăţenie generală şi trei dezinfecţii generale. S-au informat autorităţile, s-a informat eşalonul superios şi, bineînteles, Ministerul Sănătăţii. Nu avea rost să comunicăm publicului dacă nu exista risc pentru sănătate”, a declarat și Mihai Moisescu-Goia, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Conducerea Universităţii nu a vrut să comenteze situaţia. Alte cinci cazuri de febră Q cu transmitere la om au fost înregistrate în judeţul Cluj în gospodării sau ferme zootehnice. Maladia este rar întâlnită la om, de regulă, şi, potrivit specialiştilor, nu se transmite între persoane, ci doar de la animal la om.

O adolescentă din București a sunat la „Telefonul copilului” și a spus că se va sinucide! Motivul este tulburător! „A sp... Autorizaţii pentru un complex turistic şi pentru case de vacanţă în zona înaltă a Bucegilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x