- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cea mai cunoscută profesoară de Limba și Literatura Română din România, Cristina Tunegaru, a explicat pe Facebook capcanele subiectelor la prima probă susținută de 150.000 de elevi de clasa a VIII-a.
- Primul subiect, un text la prima vedere, a fost un fragment din "Inocentii", de Ioana Pârvulescu. Textul trebuia citit și analizat conform cerinței de la punctul A.
Rezolvarea punctului B pentru primul subiect necesita realizarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte care sa argumenteze apartenența la genul epic a textului dat.
- Textul celui de-al doilea subiect, un extras din revista National Geographic Traveller: Adina Branciulescu, "Transilvania, din goana trenului". Pe baza textului absolventii clasei a 8-a trebuiau să raspunda la o serie de intrebari si sa realizeze o narațiune de 150-300 de cuvinte, conform indicațiilor.
„Exercițiile de la Subiectul I nu sunt dificile: în structura „de-acolo” cratima leagă o prepoziție de un adverb și marchează rostirea legată a celor două cuvinte; hiatul apare în cuvinte precum „continuat”, „excursia”, „luam”; cuvântul „auriu” s-a format prin derivare, iar „des” prin conversiune.
- Compunerea argumentativă trebuie să debuteze cu trăsăturile textului epic: relatarea unei întâmplări de către narator; prezenta reperelor spațio-temporale; prezenta narațiunii; participarea personajelor.
Se observă cu ușurință că întâmplarea este relatată din perspectiva naratorului subiectiv, un copil care pleacă cu părinții și frații în excursie. Acțiunea este simplă și construită gradat, momentul de suspans fiind acela în care se aude un zgomot neliniștitor dinspre pădure. Situația dificilă este rezolvată în final. Textul debutează cu o descriere prin care este construit cadrul acțiunii. Dintre reperele spațio-temporale, observăm: „ultimă excursie de vacanță în Bucegi”.
- La Subiectul al II-lea, ex. 5, se observă o propoziție atributivă și două circumstanțiale de scop aflate în raport de coordonare.
- O subiectivă întrodusă prin „cum”: Nu se știe cum a reușit. Nu contează cum ai aflat”, a scris profesoara pe Facebook.
Unde pot elevii să afle primii rezultatele
Absolvenții claselor a VIII-a mai au de trecut peste câteva zile de emoții deoarece după susținerea examenelor de Evaluare Națională trebuie așteptate rezultatele.
Conform calendarului Evaluării Naționale, aprobat de Ministerul Educației Naționale, pe 19 iunie 2018 vor fi afișate primele rezultate. Tot în această zi, până la ora 19.00 se pot depune contestațiile. În urma contestațiilor rezultatele finale vor fi aflate pe data de 23 iunie.
Rezultatele Evaluării Naționale 2018 vor fi afișate la avizierele școlare, acolo unde a fost afișată și aranjarea elevilor în sălile de examinare, și în același timp vor putea fi găsite pe site-ul Ministerului Educației Naționale: edu.ro
Evaluarea Națională 2018, Subiecte. Care au fost capcanele la Matematică... Subiecte Evaluarea Națională 2018 Matematică! Cât de greu a fost comparativ cu anul trecut...