Antena Căutare

Examenele din această vară, în pericol! Profesorii declanșează greva chiar de Ziua Copilului

Sindicatele din Educație nu renunță la greva anunțată pe 1 iunie, chiar dacă, în urma discuțiilor de luni dimineață de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la discuții

Sindicatele din Educație nu renunță la greva anunțată pe 1 iunie, chiar dacă, în urma discuțiilor de luni dimineață de la Ministerul Muncii, Guvernul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la discuții.

"Noi, în următoarele minute, vom transmite această ofertă colegilor din țară și vor lua o decizie. Așa cum stau lucrurile este foarte probabil ca protestul de miercuri să aibă loc. Este puțin probabil să se amâne. E vorba de 5% de la 1 august 2016. Alte variante pe care le-am cerut erau de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 și 5% de la 1 ianuarie 2017. Iată că niciuna dintre aceste variante nu stă în picioare. Doar 5% din vară este cert. Nu este cert celălalt procent de când se va aplica", a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federației "Spiru Haret", a arătat că este prea târziu să se renunțe la greva de la 1 iunie.

"În momentul de față, fără o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un marș de protest pe care l-am organizat împreună cu FSLI și Alma Mater. Chiar dacă se vine cu o altă ofertă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu discuțiile, nu știu în ce măsură se poate demobiliza întreaga acțiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start. În momentul în care din luna ianuarie a început să lanseze ideile vizavi de o nouă lege unitară de salarizare, a ridicat nivelul așteptărilor celor care lucrează în diferite domenii bugetare, iar acum dă din colț în colț și încearcă să transfere partea de vină către altcineva", a spus liderul "Spiru Haret".

Articolul continuă după reclamă

Întrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus că nu se știe ce se va întâmpla și orice decizie va fi luată împreună cu colegii din teritoriu: "În momentul de față trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi și pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastră va fi luată după o consultare cu reprezentanții elevilor și ai părinților".

Nistor a precizat că 257 de lei brut este cea mai mare creștere salarială promisă, iar cea mai mică este de 80 de lei brut. Întrebat câți profesori vor beneficia de aceste corecții, el a arătat că este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total.

Marius Nistor a amintit că educația este domeniu prioritar stabilit prin Constituție, dar și în programul președintelui României.

"Au obligația să trateze educația ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constituție, ci și prin Strategia de Apărare Națională a Țării. Vorbim și de programul președintelui României, "România educată", cu niște termene foarte clare până în 2018. Ori în condițiile în care banii care se alocă educației sunt oferiți cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% dacă anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul rămâne același", a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontării navetei. "Copiii trebuie să beneficieze de decontarea integrală a navetei, asta dacă vrem să prevenim abandonul școlar și celelalte probleme grave cu care se confruntă sistemul de învățământ", a subliniat liderul sindical.

"Se vorbește de performanță și s-a lansat ideea unor bonusuri de performanță de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Însă nu poți da prin hotărâre de Guvern criterii de performanță pentru fiecare unitate de învățământ. Nu se pot compara criteriile pentru o grădiniță cu cele pentru un colegiu național sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura și ne pune în imposibilitatea să stimulăm performanța în unitățile școlare. Oricum, vedeți că performanța mai are de așteptat până în 2018", a mai spus Nistor.

Sindicatele din Educație au fost luni la negocieri cu reprezentanții Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creșteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloș, respectiv creșterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat pe 19 mai că 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

Motive de bucurie pentru români! Ar putea primi câte 150 de la angajator, pe 1 iunie! Ce trebuie să faci?... Vladimir Putin amenință țara noastră: "Sunteți în raza de acțiune a rachetelor ruse!" Ce măsuri ia România!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x