Antena Căutare

Fruntașii Europei! Românii sunt pe primul loc în topul cheltuielilor pentru mâncare

Suntem, din nou, fruntaşii Europei. De data aceasta, în topul cheltuielilor pentru mâncare. În fiecare lună, peste 50 la sută din veniturile unei familii se duc doar pe alimente şi pe întreţinerea locuinţei. Chiar şi vecinii bulgari stau mai bine decât noi la acest capitol, arată un studiu. Cu cât ne îndepărtăm de Capitală, cu atât povara financiară se resimte mai puternic.

Deşi veniturile medii au crescut în România, faţă de anii trecuţi, peste jumătate din banii pe care îi câştigăm într-o lună ajung în magazine şi bănci.

Cheltuielile noastre cu mâncarea sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Mai exact, de două ori şi jumătate peste media celorlalte state. Un britanic, de exemplu, consumă doar opt la sută din venitul lunar pe alimente şi băuturi nonalcoolice, un neamţ aproape 11 la sută, un italian 14 la sută, în timp ce un român alocă aproape 28 la sută doar pentru acest tip de cheltuieli. Ce ne împovărează cel mai mult? Pe lângă coşul lunar de alimente, plătim mult şi pe rate, chirii, facturi şi carburanţi şi ne rămân prea puţini bani pentru serviciile medicale sau pentru educaţie. Chiar şi pragul pentru traiul minim decent a crescut în România, din cauza cheltuielilor. Spre exemplu, în 2018, o familie cu un copil avea nevoie de peste 1800 de lei pentru cheltuielile cu alimentaţia şi cu încălzirea locuinţei. Anul acesta, aceeaşi familie are nevoie de peste 1900 de lei.

Un singur român are nevoie de aproape 750 de lei pentru un trai minim decent, arată Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii. Un sfert din populaţie nu dispune, însă, de această sumă.

Mii de români de lângă București, otrăviți zilnic! Aici sunt cele mai multe cazuri de cancer! „Am văzut oase și picioare... Un bolovan de gheaţă a căzut din cer şi a spart acoperişul unei case! Localnicii sunt în stare de șoc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x