Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, iar Gabriela Firea a precizat că voluntarii nu vor primi bani pentru a se testa.
”Primaria Capitalei, prin ASSMB, va deconta clinicilor de stat si private testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar in proiectul “Testam pentru Bucuresti”. Nu dam vouchere, nici bonuri, cum neadevarat s-a scris in aceste zile. Nu facem altceva decat ceea ce se intampla in toata lumea, sa testam persoanele fara simptome, dar care pot fi contaminate si sa reprezinte vectori de transmitere. Doar asa putem reporni activitatile si economia.
In acelasi timp, ASSMB și 5 spitale s-au pregătit sa depuna proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile - direcționate în contextul epidemiei Covid pentru a proteja sănătatea populației, prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020 – Axa 4.
Pentru prescolarii, elevii, parintii si profesorii din Municipiul Bucuresti, deoarece invatamantul se va desfasura preponderent on-line din cauza pandemiei, am pregatit proiectul Bucuresti.citeste.ro, prin care elevii vor beneficia de abonamente lunare pentru acces la lectura online, pe platforma bucuresti.citeste.ro.
Vor avea la dispozitie o mie de titluri de carte, cu un total de 300 de mii de pagini in toate formatele electronice: ebook, audiobook, videobook, teste interactive.”, spune Gabriela Firea.
Testarea în masă se va face și la nivel național
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţă o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie, aceasta urmând să fie realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România.
Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a anunţat, duminică seară, că probele pentru testarea populaţiei vor fi recoltate în luna iunie, iar în lunile iunie- iulie vor fi realizate testele, urmând a fi făcute ”probabil” zeci de mii de teste. Rafila explică că se vor folosi cele mai bune teste existente pe piaţă în acel moment pentru a vedea care este procentul de populaţie care a trecut deja prin boală – la nivel regional şi local - şi pentru a putea fi făcute aprecieri cu privire la ce urmează.