Premierul a anunţat că, de la anul, va trebui să alegem între pilonul de stat şi cel privat. Şapte milioane de români au strâns până acum ŞAPTE miliarde de euro, în pilonul 2.
Nu se ştie cum vor fi făcute calculele şi care va fi varianta câştigătoare. În cel mai negru scenariu, analiştii spun că, în 15 ani, Guvernul ar fi în impas, iar cei care renunţă şi la pensiile private ar rămâne fără bani.
Premierul Mihai Tudose a hotărât soarta fondul administrat în privat. "Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingiuim, dar va fi opțional", anunţă şeful Guvernului. 7 milioane de români vor trebuie să ia o decizie: dacă vor vira toata contribuţia la bugetul de stat sau vor proceda la fel ca până acum, când pentru pensie fiecare salariat plăteşte 5,1% din salariu către un fond privat şi 5,4% la stat.
Analiştii spun că statul ar urma să cheltuiască banii fără a pune deoparte pentru pensiile generaţiilor viitoare.
În fiecare an, Guvernul este subvenţionat cu 15 miliarde de lei, pentru a putea susţine pensiile. Sunt şi voci însă care susţin că tot statul este mai sigur. Singurul care refuză să dea explicaţii despre posibila variantă câştigătoare este chiar ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Citește mai mult pe Observator.tv!