Sunt lacrimi de bucurie în ochii salvatorilor. "Au intervenit cu sufletul, în echipă" şi cu gândul la copiii lor - asta le-au spus reporterilor Observator. Într-o operaţiune extrem de sensibilă, au testat variantă după variantă, până când tot o improvizaţie i-a salvat.
Cât efort şi prin ce stări au trecut salvatorii doar ei pot şti. Însă noi am putea înţelege dificultatea operaţiunii lor, dacă încercăm să vizualizăm ce s-a întâmplat sub pământ. Diametrul puţului în care a căzut Dănuţ are 33 de cm. Cam cât lungimea unei franzele. Sau mai exact, ATAT. Adâncimea acestui tub este de 20 de metri, copilul rămânând blocat undeva la 15-16 metri adâncime, pe jumătate în apă. Ca să-l ţină în viaţă într-un asemenea mediu, salvatorii i-au pompat oxigen ca să poată respira într-un spaţiu atât de strâmt, la o asemenea adâncime. Dar şi aer cald ca să nu intre în hipotermie din cauza apei extrem de rece.
Salvatorii nu s-au dezlipit de lângă puț
Timp de aproape 11 ore, foamea, setea sau frica nu au existat în mintea celor 40 de salvatori.Plutonierul adjunct Ionel Răducu încă mai găseşte puterea să zâmbească. Este obişnuit cu situaţiile limită. Acum 10 ani a participat la o misiune identică, în Sinteşti.Nu a fost o operaţiune simplă nici pentru salvatorii cu experienţă.Timp de aproape 11 ore, maiorul Florin Pungă nu s-a dezlipit de puţul în care Dănuţ era blocat.