Antena Căutare

Agricultorii din țară, disperați de temperaturile nefiresc de ridicate: ”Vom avea pierderi de peste 70 de procente!”

Temperaturile nefiresc de ridicate pentru luna noiembrie au dat natura peste cap. În livezi, pomii au început să înmugurească, un proces care se întâmplă, în mod normal, la finalul lunii martie.

Agricultorii spun că până la 80 la sută din producţia de anul viitor este în pericol, pentru că mugurii care au ieşit acum vor fi distruşi peste iarnă. Pe câmp, în schimb, plantele sunt subdezvoltate din caza că nu plouat destul. Din cauya seceti, plantele trăiesc acum doar din roua. Iar situaţia nu se va schimba prea curând. Meteorologii spun că valul de căldură va persista încă două săptămâni.

Cu maxime care ajung şi la 25 de grade la mijlocul lunii noiembrie, pomii din livezile dobrogene se comportă ca în plină primăvară. Au înmugurit cu cinci luni mai devreme.

”Dezmuguresc mugurii de rod, se umflă şi la iarnă, când vom avea minus 10 grade, maximum minus 15 grade vom avea pierderi de 70-80 la sută din producţia pentru anul 2020.”, declară dr. George Lămureanu, inginer horticultor.

În mod normal, bruma de noiembrie ar fi trebuit să lase pomii fără frunze. Doar că am avut parte de vreme călduroasă. Iar acum frunzele hrănesc pomii prin fotosinteză. Pentru caişi, piersici şi migdali este un semnal că a venit primăvara.

”Mugurii se umflă practic cu apă şi la o temperatură scăzută ei se necrozează. Pur şi simplu mor.”, mai spune dr. George Lămureanu, inginer horticultor.

Vremea de toamnă a venit doar în vestul Europei. În România, un val de aer cald va continua să aducă temperaturi maxime de până la 24 de grade tot restul săptămânii.

În această perioadă a anului ar trebui să se înregistreze la scara întregii ţări temperaturi maxime cuprinse între 7 şi 12 grade, cu 10 - 11 grade în Capitală. Pe lângă vremea caldă, anormală pentru această perioadă, agricultorii trebuie să facă faţă şi secetei.

Din luna iulie până la această dată, până pe 11 noiembrie, avem doar în jur de 22 de litri de apă, în condițiile în care în mod normal ar fi trebuit să fie în jur de 150-200 de litri, potrivit specialiștilor.

De asemenea, pe câmp, grăunţele de grâu rămase după recoltare au încolţit din nou. Valul de căldură din noiembrie vine după o lună octombrie considerată de meteorologi drept cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor.

Românii nu au liber de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie. De câte libere legale vor mai beneficia până la sfârșitul anulu... Adevărul despre butoaiele de murături folosite pe post de urnă. De ce au apelat primarii la aceste ”invenții”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x