Antena Căutare

"ȘI DACĂ MOR, MOR! TOȚI MURIM!" Povestea unui București întunecat. Ancheta A3 a primit un premiu special la Londra

Reportajul emoționant relizat de Antena 3 prezintă imaginea unui București sumbru, umbrit de dependența de droguri și de neputința asociației ARAS

"ȘI DACĂ MOR, MOR! TOȚI MURIM!" Povestea unui București întunecat. Ancheta A3 a primit un premiu special la Londra
"Oamenii pierduți" ai Bucureștiului | antena3.ro

Reportajul emoționant prezintă imaginea unui București sumbru, umbrit de dependența de droguri și de neputința asociației ARAS

Îi găsim ascunși în canale sau prin clădiri părăsite, îi vedem dormind prin gări sau împleticindu-se pe stradă. Sunt mii de dependenți de droguri. În România, ca și bolnavii de SIDA sau de hepatită tip C, fac parte din cei lipsiți de prezent. Și de viitor.

"Oamenii pierduți" ai României vor ajunge, se pare, pierduți pe viață. Asociația ARAS, care a avut grijă de ei timp de 20 de ani, este nevoită să-și închidă porțile, lăsându-i și mai lipsiți de apărare decât erau.

Povestea tulburătoare a unuia dintre ei, Florinel, un tânăr ce a avut primul contact cu "oamenii în geci roșii" când avea doar 11 ani, a luat altă întorsătură. "Era un puști, mai mic de înălțime ca tine și venea și îți zâmbea. Îi plăcea ambulanța, pentru că era alb cu roșu, frumos colorată, însă la doi, trei ani după ce l-am cunoscut a devenit consumator.", povestește Cristina, membră ARAS.

Florinel le-a mărturisit că nu a avut de ales: "La școală n-am să mă duc, n-am cum să mă angajez, singurul mod în care pot să supraviețuiesc este să mă droghez, pentru că atunci uit, pentru că nu îmi pasă...că sunt jegos, bătut, că n-am nici un viitor. Măcar dacă trag heroină uit de tot, de realitatea și viitorul care mă înconjoară."

Nu-i mai sperie nimic. Nici măcdar moartea!

Pe dependenții de droguri nu-i mai sperie nimic, nici măcar moartea. Lipsa șansei de a avea o viață normală le-a răpit orice fărâmă de demnitate. "Si dacă mor, mor. Toți murim!", sunt vorbele disperate, pline de resemnare ale unui om care nu a văzut niciodată lumea, decât prin "ochii drogurilor".

Dacă până acum ceva timp, singurul sprijin era Asociația ARAS, care venea în fiecare marți pentru a colecta seringile folosite și a le distribui altele noi, însă aceștia, din lipsă de fonduri, nu vor mai putea face acest lucru NICIODATĂ.

Niciodată, un cuvânt ce parcă îi sperie chiar și pe dependenții de "ambulanța roșu cu alb", ce venea "în vizită" în fiecare marți, dar care nu-și va mai face simțită prezența.

Ce se va întâmpla cu "oamenii deja pierduți"? Nimic...! Vor continua să consume, iar Bucureștiul se va întoarce, după două decenii de încercări, în sevraj, sperând ca alte victime nevinovate să nu cadă în plasa întinsă de droguri.

Fetele Ninja, Flavia și Roxana, îți prezintă vremea: ”Vom avea un sfârșit de săptămână însorit”... Racii se înţeleg de minune cu partenerul de viaţă! Iată ce spune Horoscopul de Weekend...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x