- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Instituția care are sub tutela sa toate casele memoriale și muzeele din județul Botoșani a accesat mai multe proiecte de finanțare guvernamentală sau europeană prin care va moderniza și reabilita toate muzeele aflate în subordinea sa.
Muzeul Judeţean de Istorie din municipiul Botoşani, casele memoriale George Enescu din Dorohoi şi Liveni, Muzeul de Arheologie de la Săveni, Casa Memorială ”Ştefan Luchian” de la Ştefăneşti, Muzeul de Etnografie din municipiul Botoşani dar şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi vor fi modernizate și reabilitate. După modernizare, Muzeul Județean va deveni una dintre cele mai importante atracții turistice din nordul României.
Majoritatea clădirilor au sediul în clădiri vechi, cu probleme de structură, care au nevoie urgentă de reparații. De asemenea, expozițiile prezentate vizitatorilor din toată lumea sunt învechite și nu îndeplinesc standardele moderne ale muzeelor din Europa Occidentală.
Muzeul de Istorie, reabilitare în valoare de 7 milioane de euro
Cea mai gravă problemă este a Muzeul Județean de Istorie, care funcționează în clădirea fostei Prefecturi a orașului Botoșani, veche de mai bine de 100 de ani. În interiorul clădirii se află ”vedeta” Venus din Drăguşeni, o statuetă veche de 5.000 de ani, expusă şi la New York, dar și exponate aparţinând perioadei traco-getice, inclusiv cu artefacte de la Stânceşti, locul unde a fost găsit cel mai nordic tezaur traco-getic.
Muzeul va fi reabilitat cu 7.6 milioane de euro, iar lucrările vor dura aproximativ trei ani și șase luni. „Clădirea în care funcţionează muzeul va fi reabilitată complet. Gândiţi-vă că este o clădire foarte veche, construită după principiile de atunci. Expoziţia de bază deasemenea va fi refăcută şi regândită, va fi adusă la standarde moderne. Este o şansă extraordinară pentru noi”, a spus Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.
Investiție în valoare de 400.000 de euro pentru Casa Memorială a lui „George Enescu” de la Liveni
Vor fi reabilitate și casele memoriale, în special cele care nu au fost niciodată reabilitate și se află într-o stare deplorabilă. Cap de listă este Casa Memorială a lui „George Enescu” de la Liveni, casa în care s-a născut marele compozitor.
În această casă memorială se află obiecte unicat, care au aparţinut lui George Enescu, inclusiv obiecte din copilăria sa, total inedite, precum vioara de jucărie a compozitorului. Casa de la Liveni va fi reabilitată cu fonduri transfrontaliere, România-Republica Moldova şi va beneficia şi de o scenă profesională.
”Va fi reabilitată complet. Fiind o casă din chirpici, neavând niciun element de rezistenţă, cedează în timp. O vom integra într-un circuit de activităţi culturale. Vom încerca să realizăm acolo o scenă, unde să aducem marile orchestre ale Filarmonicilor din ţară”, a adăugat Aurel Melniciuc.
Reabilitarea include și expoziția Casei Memoriale „George Enescu” din Dorohoi, casa tatălui compozitorului, unde este expus pianul la care marele compozitor a cântat.
”Lucrăm pe un proiect pentru reabilitarea Casei George Enescu de la Dorohoi. Sunt fonduri asigurate prin fonduri norvegiene”, a spus directorul Muzeului Judeţean.
Un angajat de la ROMATSA a murit sub ochii colegilor! Bărbatul care dirija toate avioanele ce tranzitează Românai ar fi ... Cuvioasa Paraschiva: N-a fost sfântă, povestea ei e inventată și nu are nicio treabă cu România! Trăim în Evul Mediu!...