"Suntem constienti de ingrijorarea publicului, si intelegem ingrijorarea publicului, dar trebui sa fie clar: sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative, intrucat cererile sunt mult mai mari decat resursele", a spus Franks la conferinta de la finalul misiunii de evaluarea a acordului stand-by.
El a subliniat ca in asteptarea proiectului de reformare a sistemului sanitar s-au convenit cateva masuri pe termen scurt, pentru a se asigura ca resursele nu sunt risipite pe medicamente scumpe cu impact limitat sau servicii care pot fi oferite mai ieftin si de catre sistemul privat. "Am convenit revizuirea recentei aprobari a co-platii pentru simplificarea acesteia si scutirea membrilor vulnerabili si continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare si a numarului de paturi la normele europene", a continuat Franks.
Seful misiunii de evaluare a aratat ca Romania va continua sa acorde o mai mare atentie sectorului privat. "In conceperea acestui sistem va fi important sa se asigure resurse publice atat de la buget, cat si de la contributiile de asigurari sociale. Nu este viabil sa se promita beneficii mai mari fara resurse mai importante, indiferent cine gestioneaza sistemul", a mai spus Franks.