Anul 2018 își varsă în clepsidră ultimele ore, ultimele minute, iar noi ne gândim tot mai mult la cum va fi noul an, anul 2019 , cât de mult vom munci și cât de mult ne vom distra. Obiceiurile de Anul Nou ne fac în fiecare an mândrii că suntem români. Una dintre tradițiile respectate în foarte multe zone ale țării este Plugușorul.
Plugușorul este un obicei agrar, dar și o colindă. În cadrul acestui colind se regăsesc și elemente teatrale. Principalul subiect este munca depusă pentru obținerea pâinii cea de toate zilele. În pragul sărbătorilor de iarnă, Plugușorul și Sorcova sunt cele mai importante colinde.
Așa cum sugerează și numele, plugul, ce este împodobit cu hârtie colorată, panglici și flori este prezent constant în timpul acestui colind. În seara de Ajun a Anului Nou Plugușorul este recitat de colindătorii care merg din casă în casă până la ziuă, când răsare soarele. Acest obicei era practicat doar de copii și adolescenți.
În județe precum Galați și Botoșani, și femeile și bărbații merg cu Plugușorul. Pe când începe recitarea textului, aceasta era însoțită de sunetul clopoțeilor, pocnituri de bice și cel al buhaiului.
În unele regiuni ale țării obiceiul de Plugușor include mai multe instrumente muzicale precum vioara, cobza, cimpoiul, toba și fluierul. După colindat, gazdele oferă colindătorilor colaci, nuci, fructe, cârnați sau chiar și bani.
Sursă foto: facebook.com BucovinTeIubesc
Revelion 2019. Ce să nu faci Ajun și în noaptea de Anul Nou! Aduce mare ghinion în 2019... Revelion 2019. Tradiții și superstiții pentru noroc în dragoste. Ce să faci la 12 noaptea...