Un anumit segment imobiliar din România nu va fi afectat de legea dării în plată.
Legea dării în plată va normaliza piaţa imobiliară. Aceasta este principala concluzie a dezbaterilor conferinţei anuale dedicate pieţei imobiliare din România, organizată de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE) la sfâșitul lunii februarie, potrivit unui comunicat.
Există, însă, multe voci care spun că schimbarea legislaţiei în domeniul imobiliar în cazul intrării în vigoare a legii dării în plată va duce la o prăbuşire a pieţei imobiliare. Aproape jumătate dintre agenţii imobiliari participanţi în cadrul unui sondaj realizat pe această temă consideră că piaţa pe care activează se va prăbuşi.
Ce spun agenții imobiliari
80% dintre agenţii imobiliari intervievaţi în cadrul unui sondaj iniţiat de imobiliare.ro consideră că legea dării în plată va afecta puternic și în sens negativ piața imobiliară. 45% dintre respondenți consideră că va avea loc o prăbușire a pieței imobiliare precum cea din perioada crizei economice. Totodată, 37% se așteaptă la o încetinire temporară a pieței imobiliare.
64% dintre respondenți consideră că o posibilă creștere a avansului solicitat de bănci la acordarea creditelor ipotecare va duce la scăderea numărului de clienți sau la creșterea gradului de prudență a instituțiilor bancare. În plus, 41% dintre agenții imobiliari care au răspuns la sondaj sunt de părere că prețurile locuințelor vor scădea cu peste 20%.
Cu toate acestea, potrivit experţilor prezenţi la conferinţa organizată de IRICE, piaţa imobiliară se afla în scădere înainte de legea dării în plată, iar aceasta ar fi o tendinţă normală într‐o țară aflată în curs de dezvoltare. Totodată, tendinţa ar fi fost previzibilă încă din toamna lui 2015, când experţii imobiliari au înţeles că anii 2015 şi 2016 vor aduce în sfârşit scăderi de preţuri „sensibile şi radicale", cu reduceri de 25‐30%, pe diverse segmente.
Ce segment imobiliar nu va fi afectat de legea dării în plată
Legea dării în plată ar putea afecta în special segmentul imobiliar al locuințelor și terenurilor din zona „low” și „medium”. Segmentul pieței imobiliare office pare, însă, ocolit de efectele acestei legi.
Segmentul office a avut cea mai spectaculoasă evoluție în 2015 și are o tendință de creștere și mai accentuată în 2016, făcând abstracție de problemele care par să frâmânte celelalte segmente ale pieței imobiliare din România.
Volumul spațiilor noi de birouri pentru următorii doi ani va fi de 550.000 mp, iar cererea pentru astfel de spații se va menține la un nivel ridicat în București. Explicația este simplă: capitala României se află, încă, în urma celor mai mari capitale din Europa Centrală și de Est ca număr total de metri pătrați de birouri.
Un exemplu elocvent este dat de companiile care au birouri închiriate în complexul de birouri West Gate din vestul Bucureștiului, deținute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care și‐au extins în ultimii doi ani spațiile ocupate cu 15.000 mp.
Vestea pe care o așteptau toți fumătorii! Legea va fi modificată în perioada următoare. Iată unde se va putea fuma... Premieră națională pe scena Operei Naționale București: baletul „Manon”...