Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificarea Legii educaţiei, introducând o prevedere potrivit căreia unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale pot fi înfiinţate şi de către autorităţi ale administraţiei publice locale, culte recunoscute, ministrul Educaţiei, persoane juridice de drept privat şi de Parlamentul României prin lege.
Au fost înregistrate 165 voturi pentru, 65 împotrivă şi 22 abţineri.
Preşedintele Klaus Iohannis solicitase reexaminarea legii de modificare a Legii educaţiei care avea ca obiect reorganizarea şi funcţionarea liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, iar la dezbaterea cererii de reexaminare deputaţii au introdus o prevedere legată de înfiinţarea unităţilor de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale.
"Unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale pot fi înfiinţate de către: a)autorităţi ale administraţiei publice locale sau judeţene, prin hotărâre; b) cultele recunoscute de lege; c) persoane juridice de drept privat; d) ministrul educaţiei naţionale, prin ordin; e) în condiţiile în care drepturile constituţionale garantate de Constituţie persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi de a putea fi instruite în această limbă nu se realizează în unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, înfiinţate conform lit. a) şi d), pe baza solicitărilor, deşi există cereri ale părinţilor sau tutorilor legali ori ale organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României, atunci exercitarea acestor drepturi se va asigura prin lege, înfiinţându-se unităţi de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale cuprinzând toate grupele, clasele de nivel preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal solicitate", prevede textul adoptat.
Deputatul PMP Marius Paşcan a anunţat că PMP va ataca legea la Curtea Constituţională.
"Această propunere legislativă se referea la învăţământul agricol, iar cei de la UDMR au strecurat o şopârlă, un amendament discriminatoriu pentru cetăţenii majoritari. Un consiliu local, cultele pot să înfiinţeze o entitate de învăţământ.(...) Este neconstituţional. Vom sesiza CCR din nou", a spus Paşcan.
El a susţinut că acest text introdus se referă de fapt la permiterea înfiinţării liceului teologic romano-catolic de la Tg. Mureş.
Deputatul liberal Daniel Gheorghe a anunţat că PNL ia în calul depunerea unei sesizări la CCR.
"PNL, care a votat împotriva propunerii, va lua în calcul foarte serios depunerea unei sesizări la CCR. Nu mai putem tolera astfel de abuzuri. Haideţi să nu mai legiferăm pentru cazuri particulare", a mai spus Gheorghe.
În replică, deputatul UDMR Levente Vass a spus că un asemenea discurs nu ar trebui să se audă de la tribuna Parlamentului.
Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este decizional.