Antena Căutare

Oficial! Legea mirosurilor intră în vigoare, în România! Pentru ce se vor da amenzi de la 7.500 de lei la 100.000 de lei

Legea mirosurilor intră în vigoare, joi, în România, și prevede amenzi ce pornesc de la 7.500 de lei, pentru persoanele fizice, și ajung până la 100.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Oficial! Legea mirosurilor intră în vigoare, în România! Pentru ce se vor da amenzi de la 7.500 de lei la 100.000 de lei Galerie
Oficial! Legea mirosurilor intră în vigoare, în România! Pentru ce se vor da amenzi de la 7.500 de lei la 100.000 de lei | profimediaimages.ro

Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată luni în Monitorul Oficial şi se aplică începând de joi, 16 iulie 2020.

Legea mirosurilor introduce în legislaţia românească termenul de „disconfort olfactiv” definit drept „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus şi „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele ce trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a 2 instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.

Noile reguli impuse prin legea mirosurilor, în România

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, supraveghează şi controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental.

Aceasta dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz.

„Are 60.000 de ani și poate însemna deces!”. Motivul pentru care COVID-19 este mai periculos pentru unii oameni, decât pentru alții, descoperit!

Totodată, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricţiilor şi interdicţiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.

Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului.

Ce amenzi se pot da, prin legea mirosurilor, în România

Pentru nerespectarea obligaţiei de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit avocatnet.ro.

Cu amenzi între 7.500 şi 15.000 de lei (persoane fizice) şi cu amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei (persoane juridice) vor putea fi amendaţi cei care nu respectă obligaţia de a diminua, modifica sau înceta activităţile generatoare de poluare şi/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorităţii de mediu.

Ce au în comun persoanele care mor de COVID-19. Un om de știință, descoperire înfiorătoare: „Este foarte clar!”​

Legea mirosurilor prevede și o amendă pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Această amendă poate fi dată acelor firme și acelor operatori economici vare nu dețin un sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv.

Acum în vigoare, legea mirosurilor le dă posibilitatea expresă autorităţilor locale inclusiv să interzică temporar sau definitiv activităţile care generează disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, precum şi în zonele cu construcţii de sănătate şi şcoli.

Totuși, Guvernul trebuie să vină curând cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, deoarece, în caz contrar, noile obligaţii nu se pot aplica.

Vrancea: 95 de bolnavi cu coronavirus, unii dintre ei cu simptome, s-au externat la cerere în ultimele zile... „Poliţia, vino repede după noi! Repede! Ne omoară acum!”. Atac uluitor al „mafiei lemnului”, în Suceava, transmis live, ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x