Revoltator este ca, in timp ce autoritatile noastre analizeaza, fac dezbateri si despica firul in patru in ceea ce priveste masacrul de pe soselele Romaniei, proiectele raman undeva suspendate prin Parlament, fara o finalizare concreta.
Comparativ cu alte state, legile rutiere romanesti sunt blande, tinand cont de masacrul de pe sosele. Iar realitatea "din teren" a demonstrat-o chiar zilele trecute. In timp ce vitezomanul Cristian Serban, prins duminica pe Autostrada Soarelui conducand cu 248 km la ora un Porsche de 100.000 de euro, a ramas fara permis pentru 90 de zile si a primit noua puncte amenda, un vitezoman elvetian, prins cu 290 de kilometri pe ora pe o autostrada, a ramas fara masina si a platit 720.000 de euro amenda.
In Olanda, pentru depasirea limitei de viteza ti se confisca fara drept de apel autovehiculul, iar buzunarul ti se goleste cu 490-670 de euro; in Germania ti se suspenda dreptul de a conduce pentru trei luni si, in plus, te alegi cu o amenda de 425 de euro; in Franta nu scapi fara o amenda de 1.500 de euro si aceeasi suspendare de trei luni; in Anglia - 2.500 de lire sterline, adica echivalentul a 3.700 de euro, iar in Serbia depasirea vitezei legale este sanctionata mai nou cu inchisoare de la 15 la 60 de zile.
In Germania, daca este prins fara centura, soferul este amendat cu 30 de euro, in Franta - 135 de euro si trei puncte, Spania - 50 de euro; Olanda - 45 de euro, Grecia - 166 de euro, Suedia - 70 de euro, Danemarca - 66 euro, Romania - doua puncte si 14-20 de euro.
Legile slabe fara o sanctiune finala concreta ii incurajeaza si pe soferii prinsi bauti la volan. Aceiasi soferi pe care instantele nu ii considera vreun pericol social pe sosele si prefera sa-i lase sa huzureasca in libertate.
"Din 295 de permise ridicate cetatenilor romani de la inceputul anului pana in prezent pe teritoriul statelor UE, 100 au fost pentru conducere in stare de ebrietate. Dar stiti cum este in alte tari? In nici un caz nu ti se suspenda permisul pe 90 de zile si ti se da o amenda! Daca te prinde beat la volan, ramai fara permis pe o perioada de doi ani. Si nu doar atat. Faci un curs de ingrijire a victimelor accidentelor rutiere, iar la sfarsit dai un test din toata legislatia", ne-a declarat Lucian Dinita, director al Directiei Politiei Rutiere.
"In anul 2009 au existat 12.279 de dosare pentru conducerea fara permis si doar 3.124 au fost trimise in judecata prin rechizitoriu, iar 7.554 de infractori au fost scosi de sub urmarirea penala. Referitor la conducere sub influenta bauturilor alcoolice, din cele 14.042 de dosare, doar 7.831 au fost trimise in judecata prin rechizitoriu. Aceste date statistice pot induce un sentiment de «siguranta» celor care incalca legea rutiera. Astfel de oameni, inteleg doar atat: pot sa fac ce vreau, ca nu ma trimite nimeni in judecata. Si daca ma trimite, oricum nu o sa fiu condamnat. In cel mai rau caz, mi se da ceva cu suspendare", a declarat Claudiu Cremanuta, director de dezvoltare in cadrul Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie.
"Avem cele mai mici amenzi din Europa!"
Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere, a marturisit ca amenzile mici din tara noastra nu mai sperie pe nimeni si ca cele mai multe nu ajung niciodata sa fie platite.
Tot articolul, in Jurnalul National
Studiu: Romanii traiesc mai prost ca bulgarii... VIDEO! Alerta de gradul 0 pe DN1 din cauza unui colet suspect...