Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

LISTĂ: Principalele medicamente folosite împotriva coronavirusului și efectul fiecărui tratament în parte

Zeci de medicamente sunt testate, există peste o sută de vaccinuri candidate şi sute de studii clinice sunt în derulare. Iată o trecere în revistă a principalelor evoluţii în căutarea tratamentelor şi metodelor de prevenire a COVID-19, conform AFP, citat de agerpres.

LISTĂ: Principalele medicamente folosite împotriva coronavirusului și efectul fiecărui tratament în parte


- Dexametazona: salvează vieţi


Ieftină şi disponibilă pe scară largă, dexametazona este un steroid utilizat în mod obişnuit pentru tratarea reacţiilor alergice, dar şi a artritei reumatoide şi a astmului.


La jumătatea lunii iunie, o echipă de cercetători care caută tratamente pentru COVID-19 a anunţat că dexametazona a redus cu o treime decesele în rândul pacienţilor cu forme grave, comparativ cu tratamentul obişnuit.

Guvernul britanic a anunţat la scurt timp că pacienţii vor începe să primească primul medicament despre care s-a dovedit că reduce decesul asociat COVID-19.

Nu este, însă, un glonţ de argint - în timp ce cercetătorii consideră că dexametazona ar putea salva viaţa unui pacient din opt conectaţi la ventilatoare, s-a dovedit că prezintă puţine beneficii clinice în cazurile mai puţin grave.

VIDEO | Scene revoltătoare cu Ludovic Orban ironic la adresa măsurilor de protecție: ”V-ați pus masca? V-a numărat cineva?”


- Remdesivir: câştiguri marginale


Cel puţin două studii majore din Statele Unite au demonstrat că medicamentul antiviral remdesivir poate reduce perioada de spitalizare pentru pacienţii cu COVID-19.

Cercetări publicate în jurnalul ştiinţific de renume New England Journal of Medicine din luna mai au demonstrat că injecţii cu remdesivir - destinat iniţial ca tratament pentru Ebola - au accelerat recuperarea pacientului în comparaţie cu un placebo.

Washingtonul a autorizat utilizarea de urgenţă a medicamentului la data de 1 mai, iniţiativă urmată de mai multe naţiuni asiatice, inclusiv Japonia şi Coreea de Sud.

Deşi notabile, efectele medicamentului nu par să fie miraculoase - în medie, acesta a redus durata de spitalizare a pacienţilor de la 15 zile la 11.

Cu toate acestea, un studiu publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet nu a identificat niciun "beneficiu clinic semnificativ" în urma tratării cu remdesivir a pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus.


- Hidroxiclorochina: rezultate mixte

Restaurantele rămân închise și după 1 iulie. Izolarea ar putea fi reintrodusă la revenirea în țară. Autoritățile amână noul val de relaxare


Lăudată de preşedintele SUA, Donald Trump, drept o apărătoare-minune împotriva COVID-19, există puţine dovezi ştiinţifice conform cărora hidroxiclorochina, medicament antimalaric vechi de zeci de ani, funcţionează cu adevărat ca tratament.

În această lună, grupul britanic de cercetare RECOVERY a concluzionat că acest medicament nu a ajutat deloc pacienţii cu COVID-19.

De asemenea, un studiu publicat în The Lancet - retras din cauza problemelor cu datele - a susţinut ca hidroxiclorochina nu a prezentat niciun beneficiu şi chiar a crescut riscul de deces, ceea ce a determinat întreruperea mai multor studii.

SUA şi-au retras, la 15 iunie, autorizaţia pentru utilizarea în regim de urgenţă a hidroxiclorochinei pentru tratarea COVID-19 şi a unui medicament similar, clorochina.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, două zile mai târziu, că hidroxiclorochina poate fi exclusă ca tratament pentru pacienţii internaţi.

Alertă! Elevă depistată pozitiv cu Covid-19, după Evaluarea Națională. Ce se întâmplă cu toți colegii fetei, cu care a intrat în contactCu toate acestea, OMS a recunoscut că studiile clinice în curs pot demonstra că medicamentul poate avea o anumită valoare ca măsură de prevenţie.


- Dulapul cu medicamente


Alte câteva medicamente destinate altor afecţiuni au fost testate împotriva COVID-19.

Conform The Lancet, au existat deja peste o mie de studii clinice efectuate asupra a zeci de tratamente farmaceutice.

Printre cele mai promiţătoare se numără medicamentele antiretrovirale lopinavir şi ritonavir, medicamentul antipsihotic clorpromazină şi tocilizumab, un imunosupresor.Studii care implică transfuzia plasmei de la pacienţi vindecaţi au demonstrat, de asemenea, un oarecare potenţial.

Dar, în ciuda eforturile fără precedent din domeniul cercetării, nu există încă o intervenţie medicală în totalitate eficientă împotriva COVID-19.

Majoritatea experţilor consideră că, mai degrabă decât să se poticnească într-un medicament miraculos ce ucide virusul, programele de tratament se vor baza probabil pe o varietate de medicamente administrate împreună.

(sursa: Agerpres.)

Recomandari