- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Numărul zilelor de concediu de odihnă ar putea crește, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerului Muncii, aflat în dezbatere publică până pe 30 iulie.
Astfel, potrivit acestui proiect, salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare ar putea avea dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă.
În prezent, conform HG 250, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18 - 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.
Iniţiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că hotărârea încalcă prevederile din Codul Muncii ce garantează fiecărui salariat o durata minimă a concediului de odihnă anual de 20 de zile lucrătoare.
O altă modificare vizează dreptul angajaților de a avea concediu de odihnă şi de la altă unitate decât cea la care au funcţia de bază.
Proiectul Ministerului Muncii propune abrogarea art. 3 din HG 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază.
Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula mai multe contracte individuale de muncă beneficiază de concediu de odihnă și indemnizație de concediu aferente numai la funcția de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.
Dacă modificarea va intra în vigoare, bugetarii care vor cumula două funcții vor putea beneficia de concediu de odihnă de la ambii angajatori.
În aceste condiţii, prevederile art. 3 din HG instituie un regim discriminatoriu pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
Nu îți îngrijești proprietatea? Plătești! Impozitele ar putea fi majorate cu 500% pentru cei care își lasă casele și gos... Poliția va închide circulația sâmbătă pentru „Crosul Familiei”. Care sunt străzile afectate...