Antena Căutare

Recensământ în România, în 2021! Ce amendă riști dacă refuzi să participi și ce trebuie să faci ca să ai dreptul la o zi liberă

Noul recensământ al populaţiei şi locuinţelor ar urma să se desfăşoare între iulie şi noiembrie 2021, potrivit proiectului de lege referitor la acesta, ce a intrat în dezbatere publică. Românii vor putea beneficia de o zi liberă, cu o condiție, și vor risca o amendă, în cazul în care vor refuza să participe.

Noul recensământ al populaţiei şi locuinţelor ar urma să se desfăşoare între iulie şi noiembrie 2021, potrivit proiectului de lege referitor la acesta, ce a intrat în dezbatere publică. Românii vor putea beneficia de o zi liberă, cu o condiție, și vor risca o amendă, în cazul în care vor refuza să participe.

Potrivit proiectului de lege trimis Guvernului de Institutul Național de Statistică, cetăţenii români îşi vor putea completa online formularele de recenzare, urmând ca cei care nu au făcut acest lucru să fie recenzaţi după modelul clasic, prin interviuri faţă în faţă.

Potrivit proiectului de lege referitor la noul recensământ, „persoanele salariate care se auto-recenzează prin intermediul Internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.

Recensământul este obligatoriu pentru „persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România” şi pentru „persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”.

Articolul continuă după reclamă

Refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă contravenţională.

Programele informatice pentru autorecenzarea online vor fi realizate de Institutul Naţional de Statistică şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Conform proiectului de lege, autorecenzarea se va realiza astfel: „Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole”.

Aceștia vor trebui să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări: să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea; să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu, potrivit digi24.ro.

Vor trebui, de asemenea, după caz: să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual; să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei; să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.

Aproximativ 1.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi detaşaţi în acest sezon estival pe Litoral... Nu îți îngrijești proprietatea? Plătești! Impozitele ar putea fi majorate cu 500% pentru cei care își lasă casele și gos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x