Antena Căutare

Maria, Mariuca, Marin... Peste 2.2 milioane de romani isi serbeaza onomastica de Sfanta Maria

Peste 2,2 milioane de romani, majoritatea femei, isi sarbatoresc onomastica de Sfanta Maria, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Dintre cei 2.231.032 de romani sarbatoriti 1.813.614 sunt femei, iar 417.418, barbati. Majoritatea femeilor care isi sarbatoresc onomastica de Sfanta Maria, respectiv 1.392.607, poarta numele de Maria, 273.806 se numesc Mariana, 51.593 - Marinela, iar 31.252 - Mioara. Alte 25.526 de femei poarta numele de Marina, 25.477 se numesc Marilena, 10.917 se numesc Marioara si 1.671 poarta numele de Mariuca.

In randul barbatilor, 308.514 se numesc Marian, 105.414 - Marin, iar 3.344 - Marinica, potrivit MAI.

Adormirea Maicii Domnului, sarbatorita de ortodocsi, catolici si greco-catolici

Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc la data de 15 august Adormirea Maicii Domnului, marcand, potrivit traditiei crestine, ziua in care Fecioara Maria s-a mutat din viata pamanteasca la cer. Sfanta Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele vesnice iar ea s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor si copacii s-au aplecat in fata ei.

Sarbatoarea ortodoxa a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiata de ceea ce romano-catolicii numesc Inaltarea Fecioarei. In conformitate cu Sfanta Traditie, Maica Domnului a murit ca orice fiinta omeneasca, 'adormind', asa cum indica si numele sarbatorii. Apostolii, care erau raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia la neamuri, au fost adusi in mod miraculos la acest eveniment, fiind cu totii prezenti, cu exceptia Sfantului Toma. El a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce a fost inmormantata; dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormantul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit ca trupul Ei nu mai era in mormant. De aceea, Biserica Romano-Catolica prefera sa se refere la acest eveniment ca Inaltarea. Tinand seama de disparitia trupului Maicii Domnului din mormant, se considera ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.

Se spune ca mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credinciosi il viziteaza. In sustinerea acestei ipoteze pledeaza si prezenta braului Fecioarei, tesut chiar de Ea din par de camila, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost asezat intr-o racla de aur, in biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special in cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brau exista astazi un fragment la Manastirea Vatopedu din Muntele Athos si alt fragment la Manastirea Panaghia Soumela din Grecia.

Taximetristii din Gara de Nord, maestri in pacalirea clientilor... Constanta: Militar ranit la manifestarile de Ziua Marinei, dupa ce o arma a explodat ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x