Medicul Monica Pop atrage atenția asupra unei manifestări a COVID-19 „mai puțin cunoscută de publicul larg”. De ce spune specialistul că măștile nu sunt suficiente pentru a preveni infecția cu noul coronavirus?
Monica Pop trage un important semnal de alarmă. Medicul a postat, pe pagina sa de Facebook, un avertisment important: masca nu poate împiedica infectarea cu noul coronavirus.
„Covid si OCHII - PERICOL de CONTAMINARE!!! MASCA NU AJUNGE. TREBUIE SI OCHELARI!!!
OBLIGATORIU de STIUT!
Afectiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se stie, poate da si o afectiune oftalmologică si anume, o conjunctivită virală.
Prezenta virusului în nazo-faringe este în directa legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secretia conjunctivală, devenind cu atît mai posibilă si periculoasă transmiterea, contaminarea.
Citește și:
Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si dacă cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice.
E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele”, a scris Monica Pop.
Astfel, potrivit acesteia, coronavirusul poate ajunge în organismul uman și prin ochi.
„În plus, dacă o persoană infectată stranută in apropierea uneia care are mască dar nu si ochelari, o picatură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă si de acolo în nazo-faringe. Legatura anatomica dintre ochi si nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimează sau plînge, îi curge nasul, lucru stiut de oricine.
Citește și:
Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenta virusului in secretia conjunctivala la cei contaminati deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!”, a continuat medicul.
COVID-19 poate fi prezent în ochiul uman fără a da simptome caracteristice bolii.
„De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori, cu sau fara simptome.
Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid in secretia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, pînâ la sf8rsit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur”, a precizat Monica Pop.
Citește și:
Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate, a mai spus Monica Pop, în mesajul postat pe Facebook.
Românii care au fost în șomaj tehnic primesc bani de la stat. Care sunt condițiie: Anunț de ultim moment al Guvernului... Alertă! Tot mai multe infectări cu Covid-19 printre angajații de la metrou. Metrorex: Contactele directe, în izolare la ...