Angajaţii Metrorex sunt, joi dimineaţă, într-o grevă de avertisment de două ore, nemulţumirile principale fiind legate de salarii, în condiţiile în care ei solicită o creştere salarială de 42%. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a catalogat negocierile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept "şantaj", spunând că dacă s-ar accepta o astfel de creştere salarială, preţul biletului pentru o călătorie cu metroul ar creşte de la 2,5 la 4 lei.
În contextul declanşării grevei de avertisment, autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele Societăţii de Transport Bucureşti sunt scoase pe traseu la ora 4.00.
Organizarea grevei a fost decisă după întrunirea Consiliului general al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), iar anterior peste 90 la sută dintre salariaţii Metrorex şi-au exprimat opţiunea pentru organizarea grevei de avertisment, fiind parcurse procedurile legale.
Greva generală ar putea fi declanşată luni, 19 noiembrie, între orele 04.00 şi 16.00
Sindicaliştii au anunţat că, în cazul în care nu se vor primi de la managementul Metrorex răspunsuri favorabile la revendicările salariale, după greva de avertisment va urma o grevă generală, care ar putea afecta 700.000 de călători. Greva generală ar putea fi declanşată luni, 19 noiembrie, între orele 04.00 şi 16.00.
Sindicaliştii au solicitat managementului Metrorex o creştere salarială de 42 de procente, însă li s-a oferit 18 la sută, refuzând înţelegerea.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, miercuri seară, că greva nu este "pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou".
El a spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, iar "principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%", în condiţiile în care în ultimii patru ani salariile din Metrorex au crescut în fiecare an.
El a susţinut că salariul mediu brut lunat variază în Metrorex, acesta fiind de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, 8.000 de lei pentru mecanici şi 5.300 de lei pentru cei care lucrează noaptea, adăugând că, pe lângă salarii, angajaţii Metrorex au şi "beneficii" precum tichete de masă de 12 pe zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutier, decontarea de 99% la un hotel din Buşteni care este al sindicatului, permise CFR.
Lucian Şova a catalogat discuţiile purtate cu sindicaliştii de la metrou drept "şantaj", şi nu negociere, el anunţând că, dacă administraţia Metrorex este de acord cu majorarea salarială de 42 la sută cerută de sindicalişti, preţul unei călătorii cu metroul va creşte de la 2,5 lei la 4 lei.
Ca urmare a grevei de la metrou, tramvaiele, autobuzele şi troleibuzele Societăţii de Transport Bucureşti au fost scoase pe traseu de la ora 4.00, joi dimineaţă.
Anunț de ultim moment despre pesta porcină! Statul român acordă despăgubiri de sute de milioane de lei... Se fac angajări masive! Sute de locuri de muncă sunt disponibile, iar salariile pot ajunge la 74.000 de euro...