Antena Căutare

Modificări majore. Cel puțin zece zile de concediu neîntrerupt pentru orice angajat!

Dreptul salariaţilor la concediu de odihnă anual plătit este garantat de legislaţia muncii, iar angajaţii nu pot renunţa la acesta

Dreptul salariaţilor la concediu de odihnă anual plătit este garantat de legislaţia muncii, iar angajaţii nu pot renunţa la acesta.

Fiecare salariat are dreptul la un concediu de odihnă anual plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, aşa cum prevede Codul muncii. Totuşi, durata efectivă a concediului se stabileşte în contractul individual de muncă, respectând legea şi contractele colective de muncă aplicabile. Concret, angajatorii pot acorda în fiecare an şi peste 20 de zile de concediu, fie din proprie iniţiativă, fie în urma negocierilor cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor.

În baza legislaţiei muncii, angajatorii sunt obligaţi să acorde şi un concediu de odihnă suplimentar de minimum trei zile lucrătoare pentru anumite categorii de salariaţi. Mai precis, au acest drept cei care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi minorii cu vârste între 15 şi 18 ani, anunță avocatnet.ro.

Efectuarea concediului de odihnă este realizată fie în baza unei programări colective (cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanţilor salariaţilor), fie în baza unei programări individuale (cu consultarea fiecărui salariat), ambele fiind făcute până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. Cu alte cuvinte, programările pentru 2017 trebuie făcute până la finele anului 2016, de exemplu.

"Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă. Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni. În cadrul perioadelor de concediu stabilite (...) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia", dispune Codul muncii în prezent.

Dacă programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul trebuie să o stabilească în aşa fel încât fiecare salariat să efectueze, într-un an calendaristic, cel puţin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Află ce alte beneficii mai au angajații!

Un nou cutremur în România! Este al 21-lea luna aceasta... Atenţie, şoferi! E cod galben de ceață. Acestea sunt zonele vizate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x