Antena Căutare

Postul Sfinților Petru și Pavel 2021: ce se mănâncă și când e dezlegare la pește. Cum sună Acastistul celor doi Apostoli

În 2021, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe 22 iunie și se termină pe 7 zile mai târziu, pe 29. Astfel, înainte de sărbătorirea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, se dă startul unei săptămâni cu o însemnătate specială pentru enoriași. La finalul ei se citește Acatistul Sfinților Petru și Pavel.

colaj de imagini cu un preot, doua femei, lumanari si peste cu mamaliga Galerie
În 2021, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe 22 iunie și se termină pe 7 zile mai târziu, pe 29 | Shutterstock.com

În perioada 22 iunie-29 iunie 2021, când se ține Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, creștinii se pregătesc să-i cinstească cum se cuvine pe cei cărora li se cuvine rolul major în răspândirea creștinismului.

Citește și: Sânziene 2021: tradiții și superstiții. Ce să nu faci în Noaptea de Drăgaica pentru a nu înfuria Ielele

Postul Sfinților Petru și Pavel 2021: Ce se mănâncă

În perioada 22 iunie - 29 iunie 2021, enoriașii încearcă să pună în practică exemplul dat de Sfinții Apostoli Petru și Pavel: abstinență, sporirea rugăciunii și a faptelor bune, dar și citirea scrierilor lăsate de ei.

Din cele șapte zile cât durează Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel, patru sunt cu dezlegare la pește: pe 22 iunie, 24 iunie și 26-27 iunie.

Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel: Ce e interzis până pe 29 iunie 2021

În timpul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, nu se fac nunți și nici petreceri. Tradiția mai spune că în ultima zi de Post, pe 29 iunie 2021, când sunt prăzmuiți Apostolii Petru și Pavel, femeile nu ar trebui să mănânce mere. În caz contrar, îi supără pe cei trecuți în neființă.

Citește și: Moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce se împarte și ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

Doar femeile tinere au voie să mănânce aceste fructe după Sfinții Petru și Pavel. Doamnele vârstnice și văduvele sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie pentru a se bucura de aliment.

Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2021

La slujba care se ține în ziua de 29 iunie 2021, când sunt prăzmuiți cei doi sfinți, preoții citesc Acastistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Pentru ce se citește Acastistul Sfinților Petru și Pavel

În ortodoxie, acatistul reprezintă calea prin care credinciosul poate cere ajutorul forţelor divine în anumite momente importante din viaţă, dar şi legătura care se creează cu lumea divină.

Acatistul este slujba liturgică prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere intervenţia lui Dumnezeu, respectiv a Sfinţilor în viaţa enoriașilor.

Versurile Acatistui Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2021

Acatistul Sf. Apostoli Petru și Pavel este rugăciunea specifică a acestei sărbători importante. Slujba este una specială și ține mai bine de o oră. Iată versurile:

”Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate plinești, vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori). Slavă… Şi acum…

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse, Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Citește și: Rusalii 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții pe 20-21 iunie. Ce nu este bine să faci de această sărbătoare

Troparele de umilință

Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că, nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ție, ca unui Stăpân, noi păcătoșii robii Tăi; miluiește-ne pe noi.

Slavă…

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumne­zeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum…

Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.”

Continuarea acatistului Sfinților Apostoli Petru și Pavel o găsiți în videoclipul următor:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rezultate Loto, 17 iunie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) De ce să optezi întotdeauna pentru aparate de aer condiționat noi?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x