Antena Căutare

Noi picturi ale Părintelui Arsenie Boca, descoperite într-o capelă din Sibiu. Sfântul Ardealului, tot mai popuar printre credincioși

Două fresce impresionante au fost descoperite la Sibiu, într-o capelă, ambele aparținându-i părintelui Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari și cunoscuți duhovnici ai ortodoxiei.

Galerie
Arsenie Boca

Cele două fresce se află în capela „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Grupului Şcolar de Construcţii şi Arhitectură „Carol I” și o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe pe tronul împărătesc și scena „Lăsaţi copiii să vină la Mine”, scrie zf.ro. Capela liceului, transformat în „Școala Normală”, a fost închisă după instaurarea regimului bolșevic sovietic și redeschisă de abia în 1990 la inițiativa Mitropolitului basarabean Antonie Plămădeală.

Frescele lui Boca, dezvăluite publicului la 30 de ani de la moarte

Dezvăluirea privind frescele Părintelui Arsenie Boca a fost făcută de cercetătorul Florin Duțu, pasionat biograf al Sfântului Ardealului, la simpozionul „130 de ani de la naşterea lui Nichifor Crainic şi 30 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Arsenie Boca”, mai scrie sursa citată.

Cine a fost părintele Arsenie Boca

Articolul continuă după reclamă

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, din judeţul Hunedoara. A studiat la Academia Teologică "Andreiana" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

Noi picturi ale Părintelui Arsenie Boca, descoperite într-o capelă din Sibiu. Sfântul Ardealului, tot mai popuar printre credincioși

Arsenie Boca

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.

Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi, la dorinţa sa, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se perindă zilnic sute de pelerini veniţi din toată ţara.

Constanţa: Focuri de armă trase de poliţişti pentru a opri o maşină. Un tânăr aflat în autoturism a fost împuşcat în cap... Ministrul Sănătății face anunțul: Vaccinarea obligatorie este posibilă și în România...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea Vineri, 08.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x