Clasa pregatitoare va exista si anul viitor. Conform Legii Educatiei, face parte din invatatamantul obligatoriu. Insa, nu se stie daca de anul viitor clasa zero va fi organizata tot in scoli sau va fi mutata in gradinite. Daca va fi mutata in gradinite, atunci cele 26 de milioane de lei, bani cheltuiti doar pe mobilier, vor fi o investitie pierduta. Desigur, patronii firmelor care au realizat aceste banci nu vor avea de ce sa se planga. La sfarsitul primului semestru, ministrul Educatiei va da verdictul, dupa ce clasa zero va fi evaluata.
Teste pentru elevii de clasa a II-a
Pana atunci, Ministerul se ocupa cu alte evaluari. Mai exact, ale copiilor de clasa a II-a. Ei vor da doua teste: la citire si scriere si la matematica.
Copiii care intra anul acesta in clasa a II-a vor trece printr-o testare in premiera. Ministerul Educatiei vrea sa vada cat de bine scriu, citesc si calculeaza.
E clar ca unii copii vor avea probleme la testul de citire, daca nu exerseaza pana la evaluare. Nu mira pe nimeni! Ultima evaluare la nivel international a aratat ca nici macar elevii de clasa a VIII-a nu stiu sa citeasca prea bine, iar daca reusesc sa o faca, nu prea inteleg ce au citit.
Ca sa nu mai ajunga la rezultate atat de rusinoase, Ministerul introduce acum o testare de 50 de minute la clasa a II-a, un examen care trebuie dat in timpul orelor de curs, mai exact, in zilele de 14 si 15 mai 2013.
Vestea buna este ca elevii nu vor primi note care sa fie trecute in catalog, ci calificative.
Invatatoarea trece calificativul intr-o fisa de evaluare pe care o va avea fiecare elev. Apoi, dascalul va face un plan de invatare in functie de acestia. In final, planul este prezentat parintelui. Acesta va semna un proces verbal cum ca a luat la cunostinta si este de acord cu informatiile prezentate de invatatoare. Cum vor arata aceste teste, vom afla peste doua luni, cand Ministerul va publica pe internet modelele de subiecte.
Bacalaureatul profesional vs. Bacalaureat national
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu doreste sa schimbe si metodologia de bacalaureat si sa se introduca in legea educatiei optiunea bacalaureatului profesional.
"Am gandit sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional, care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept pe piata muncii", a spus ministrul Educatiei.
Bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul national probele de competenta, apoi cei care opteaza pentru aceasta varianta trebuie sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la educatia antreprenoriala, care este comuna tuturor liceenilor. De asemenea, acest bacalaureat profesional ramane la optiunea elevului si a parintilor.
"Daca cineva a optat intr-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional si daca peste o sesiune se razgandeste si vrea in invatamantul superior, da diferenta si poate sa isi continue cariera profesionala", a mai spus Andronescu.
FOTO: Intact Images
Un medic din Cluj, acuzat de malpraxis! I-a scos plamanul si i-a lasat un pansament in loc... Mercur, gasit pe o strada din sectorul 5 al Capitalei ...