Antena Căutare

Nu, nu e glumă! O nouă materie ar putea fi introdusă în liceu! Ce ar putea să studieze elevii 

Elevii ar putea să aibă o nouă materie la școală, potrivit unui proiect de lege ce a fost inițiat de un deputat PNL, care își dorește introducerea materiei ”Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”. 

Elevii ar putea să aibă o nouă materie la școală, potrivit unui proiect de lege ce a fost inițiat de un deputat PNL, care își dorește introducerea materiei ”Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste”.

Astfel, elevii de clasa a XI ar putea să studieze această materie în viitorul apropiat, întrucât deputatul Ovidiu Raetchi a declarat că va lansa în dezbatere publică acest proiect de lege.

Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării”, a declarat acesta conform Gazetadecluj.ro.

Ba mai mult, el susține că o astfel de materie ar putea răspunde unei provocări sociale majore a prezentului și, mai mult de atât, ar putea fi adaptată programei școlare cu ușurință.

„Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia”, mai prevede iniţiativa legislativă.

ULTIMĂ ORĂ! Un BĂRBAT amenință că își dă FOC în fața clubului COLECTIV... Tichete de masă 2018. Ce se întâmplă cu tichetele de masă până la finalul anului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x