Se pregăteşte o nouă reformă în sistemul de învăţământ. Elevii să treacă mai puţin pe la şcoală, şi mai mult pe acasă. Propunerea care a trecut deja de Senat a strânit controverse chiar dacă nu a fost încă adoptată. Liviu Pop, fostul ministru, vrea să taie până la 9 ore din programul elevilor de clase primare şi gimnaziale.
Mai exact, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe saptamana pentru elevii din clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a. Spre comparatie, in prezent elevii invata 19-20 de ore pe saptamana la clasa pregatitoare (au maximum un optional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a si a III-a, iar in ultima clasa de invatamant primar, elevii au minim 21 de ore si maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
Elevii de clasa a VIII-a vor sta cu 9 ore mai putin la scoala
La gimnaziu, proiectul de lege initiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice taieri. Proiectul introduce termenul de "medie" de 25 de ore pe saptamana pentru gimnaziu.
In prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe saptamana, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe saptamana.
"Doresc sa multumesc colegilor senatori care astazi in sedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, Tineret si Sport din Senatul Romaniei, au votat Propunerea legislativa pentru modificarea art.66 din Legea educatiei nationale nr.1/2011.
Aceasta propunere legislativa vine in sprijinul elevilor, e o reglementare a numarului de ore la clasa, 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal", a scris in urma cu o zi Liviu Pop pe Facebook.