"Dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine! Fondul National de Investitii!" Asa suna sloganul companiei. Peste o suta de mii de romani au dormit linistiti, pana in ziua in care balonul de sapun s-a spart.
Atunci, sediul Guvernului a fost asaltat de zeci de mii de investori pacaliti. Acum apele s-au linistit, insa sunt ape in care misuna rechinii care se hranesc cu multi bani, ai statului.
Justitia a decis ca jaful de la FNI va fi acoperit cu bani de la buget. Peste noapte, pagubitii au inceput sa fi vanati de avocati si executori judecatoresti, multi dintre ei cu un trecut controversat. Au inceput sa fie contactati individual sau ca la piata.
Dumitru Grosu conduce o asociatie a pagubitilor FNI la Braila. De un an, oamenii sunt asaltati de avocati. Cel putin trei avocati bucuresteni au batut tara in lung si in lat in cautarea pagubitilor FNI. Intermediarii te indruma la persoanele potrivite.
Intr-un apartament de bloc, reporterii au descoperit o fabrica de facut bani. Pentru fiecare grup de persoane, exista un dosar, iar costurile se impart, spune fara sfiala asistenta avocatului din retea. Este necesar si un raport de expertiza, pe care il face un expert. Investitorii FNI contribuie cu o suma modica, cam 300 de lei, pentru ca partea leului si-o ia de la stat.
Avocatii lucreaza mana in mana cu un grup de executori judecatoresti care aproape au monopolizat grupurile de pagubiti FNI. Campionii sunt executorii Dorina si Lucian Gont. Numai ei au luat o felie groasa de aproape 100 de milioane de lei. Si asta pentru ca au apucat si au luat en-gross grupuri de sute de pagubiti.
Iar banii nu sunt putini. La un calcul simplu, din 8.000 de lei depusi initial, suma platita de stat este in jur de 27.000 lei. Iar avocatii si executorii judecatoresti castiga, peste aceasta suma, aproape 7.000 de lei, bani platiti de debitor, Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare sau Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Vicepresedintele acestei institutii fluiera a paguba.
"Suntem intr-un cerc vicios pentru ca tot ce se recupereaza in prezent pentru AVAS se duce la plata la FNI si, mai mult, aceasta suma de 90 de milioane care mai este de plata in prezent, este actualizata si cu indicele de inflatie, la care se adauga si alte cheltuieli de judecata si de executare", a declarat Andrei Creci, vicepresedintele AVAS. Iar pana acum au platit 430 de milioane de lei.
La executorii judecatoresti, se strang dosare in continuare.
Acelasi grup de avocati si executori stau cu ochii pe alta institutie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de unde ar trebui sa-si recupereze banii altii, peste o suta de mii de investitori, dintr-un alt proces.
La CNVM este liniste si nici un reprezentant al Comisiei nu a dorit sa comenteze oficial situatia, adoptand pozitia strutului. In acelasi timp, sumele cresc in fiecare zi cu alte sute de milioane.
Fiul nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu cere oprirea incinerarii regizorului... Sergiu Nicolaescu a mers pe ultimul drum. Trupul neinsufletit al marelui regizor a fost incinerat la crematoriul Vitan B...