Antena Căutare

Omenirea în mare pericol. Totul se schimbă pe planeta noastră în fiecare minut!

Temperaturile, nivelul mărilor și cel al dioxidului de carbon din atmosferă au depășit noi recorduri în 2015, părând că ne îndreptăm, an după an, spre niște condiții de mediu care nu au fost niciodată suportate de oameni, conform raportului internațional anual "State of the Climate", ajuns la cea de-a 26-a ediție

Temperaturile, nivelul mărilor și cel al dioxidului de carbon din atmosferă au depășit noi recorduri în 2015, părând că ne îndreptăm, an după an, spre niște condiții de mediu care nu au fost niciodată suportate de oameni, conform raportului internațional anual "State of the Climate", ajuns la cea de-a 26-a ediție.

Acest raport este alcătuit de Administrația americană pentru oceane și atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA) folosind date adunate de sute de cercetători din 62 de țări și a ajuns la concluzia că anul 2015 a adus "depășirea câtorva borne simbolice" privind temperatura, nivelul mărilor și fenomenele meteorologice extreme.

"Impactul schimbărilor climatice nu mai este unul subtil (...) Acestea se derulează în fața noastră, în timp real", a comentat climatologul Michael Mann pentru The Guardian.

Articolul continuă după reclamă

Anul trecut a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice, media temperaturilor anuale la suprafață depășind recordul stabilit în 2014 cu 0,1 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că în prezent lumea este cu 1 grad Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, iar în mare parte cauzele sunt legate de poluarea cu gaze cu efect de seră. ONU a anunțat deja că recordul temperaturilor anuale urmează să fie doborât din nou, de anul în curs.

În 2015, oceanele, care absorb peste 90% din surplusul de CO2 care ajunge în atmosferă, au atins la rândul lor noi recorduri de temperatură, cu maxime în special în zonele din estul Pacificului unde se manifestă fenomenul El Nińo. Această regiune din Pacific a fost cu 2 grade Celsius mai caldă în 2015 decât media anilor anteriori. Un record de căldură s-a înregistrat și în zona Arctică, unde luna august 2015 a fost cu 8 grade mai caldă decât media temperaturilor înregistrate în această regiune a globului în vara polară.

În anul 2015 s-a înregistrat și cel mai ridicat nivel al mărilor din istoria acestor măsurători. În medie, oceanul global este cu 70 mm mai ridicat decât media din 1993, anul în care a început măsurarea nivelului apei din satelit. Nivelul mărilor și oceanelor crește în medie cu 3,3 mm pe an, cele mai semnificative creșteri înregistrându-se în oceanele Pacific și Indian.

Aceste modificări sunt provocate de concentrațiile de CO2 care, spre exemplu, au depășit 400 părți pe milion la stația de cercetare de la Mauna Loa, Hawaii. Raportul NOAA indică faptul că nivelul global de CO2 pe anul 2015 a fost de 399.4 ppm, o creștere de 2,2 ppm prin comparație cu anul 2014.

Conform NOAA, printre modificările "remarcabile" produse asupra mediului în cursul anului 2015 se numără și cea mai mică suprafață acoperită de gheața arctică, în luna februarie, în 37 de ani de observații din satelit. Ghețarii alpini au înregistrat pierderi de gheață pentru cel de-al 36-lea an consecutiv, iar banchiza glaciară groenlandeză, care dacă s-ar topi complet ar duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor cu aproximativ 7 metri, s-a confruntat cu procesul de topire pe mai mult de 50% din suprafață.

Aceste schimbări rapide ale climei pot avea consecințe grave asupra oamenilor, dar și asupra celorlalte specii. În luna iunie a anului trecut un puternic val de căldură a dus la pierderea a peste 1.000 de vieți omenești la Karachi, în Pakistan. Secetele severe au provocat penurii alimentare pentru milioane de oameni din Etiopia, precum și focuri de pădure și de vegetație pe arii extinse din Indonezia — incendii care au eliberat în atmosferă mari cantități de gaze cu efect de seră, într-o spirală cauză-efect foarte greu de stopat.

Kate Willett, cercetător în cadrul Biroului Meteorologic britanic, a precizat pentru The Guardian că în cursul anului trecut s-a înregistrat o creștere cu 75% a suprafeței de pământ expusă secetei. "Urmărind diferite măsurători climatice, (anul) 2015 a fost un alt an important. Nu numai că 2015 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, dar a fost și anul în care nivelurile principalelor gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă au atins noi maxime", a explicat ea.

Meteorologii avertizează: Vremea se răcește în toată România!... Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi adus în țară marțea viitoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x