Sunt persoane care se văd locuind în vile imense cu grădină și piscină privată, în timp ce mulți sunt mulțumiți de un apartament mai modest, dar aproape de inima orașului. Este evident că, descrierea „căminului perfect” nu este aceeași pentru toată lumea.
Totuși, ceea ce coincide este calea care trebuie urmată pentru a găsi casa visurilor tale, oricare ar fi aceasta. Tu ce așteptări ai când vine vorba de casa visurilor tale și care sunt pașii de urmat?
Cum alegi locuința potrivită
Ia în considerare bugetul disponibil și dacă este nevoie poți să soliciți un credit ipotecar. În primul rând, trebuie să stabilești câți bani ai pentru plata inițială și cheltuielile de gestionare, deoarece fără această sumă poate fi dificil să poți demara procesul de cumpărare.
În prezent, majoritatea băncilor acordă credite imobiliare solicitând un avans, care diferă de la o bancă la alta, așa că va trebui să ai la dispoziție această sumă pentru a face prima plată. Odată făcut acest lucru, trebuie să pregătești un buget adăugând toate cheltuielile lunare obișnuite (utilități, alimente, rechizite, timp liber, asigurări, școală, etc.) și scazi suma rezultată din salariul net lunar. În acest fel, vei ști care este suma maximă pe care o poți cheltui în fiecare lună pentru plata ipotecii.
Acum, că există o gamă extinsă de prețuri pentru imobile, poți căuta casa care se încadrează în intervalul respectiv. Poți vedea ce bănci îți vor permite să obții un credit ipotecar, astfel încât să îți permită să plătești rata lunară fără să depășești bugetul stabilit.
Alege locația perfectă
În oraș? La periferia orașului? În afara orașului, în zonă rurală? Majoritatea oamenilor se pot adapta, dar dacă tu cauți casa în care să locuiești pentru tot restul vieții, trebuie să te gândești bine la ceea ce ai nevoie. Apropierea de locul de muncă, de anumite servicii și facilități, cum ar fi: școli, spitale, centre comerciale, sau existența unor zone verzi în care sa faci sport, să te plimbi cu animalul de companie sau să ieși cu copiii tăi, pot fi decisive.
De asemenea, trebuie reținut că nu toate cartierele sunt la fel. Unele sunt atât de liniștite, încât nu se aud zgomotul din trafic. În altele, traficul poate fi atât de intens încât îți tulbură somnul. Există lucrări de construcție pe stradă sau în clădiri din apropiere? Serviciul de colectare a gunoiului funcționează bine? Este bine conectat cu transportul public sau cu accesul pe autostradă? Toți acești factori trebuie luați în considerare atunci când decizi cea mai bună locație pentru viitoarea ta locuință.
Casa ta trebuie să reflecte stilul tău. Mulți cumpărători de case spun că „nu le pasă cum arată casa lor atâta timp cât este a lor”. Este incontestabil faptul că, fiecare persoană se simte mai confortabil într-un anumit tip de locuință, chiar dacă nu are un anumit stil preferat.
Urăști să urci și să cobori scările în mod constant? Deci, ai nevoie de un apartament într-o clădire cu lift. Vrei să scapi de grija curățeniei constante? Atunci evită casele moderne cu multe ferestre.
Odată ce ai ales cartierul în care vrei să locuiești, rezistă impulsului de a vizita toate casele disponibile. Elimină locuințele care nu se potrivesc nevoilor tale și fă vizite doar la cele care se potrivesc tipului de locuință pe care l-ai ales.
Decide la ce poți și la ce nu poți renunța
Înainte de a începe să cauți, notează caracteristicile nenegociabile de care are nevoie noua ta casă. Și cu cât criteriile sunt mai precise, cu atât mai bine. Aceasta este o modalitate bună de a restrânge sfera căutării: de exemplu, dacă terasa este o necesitate pentru tine, deoarece ai copii sau animale de companie, vor fi, poate, multe case de vânzare care nu trec de acest filtru și pentru care nu ar trebui să te deranjezi să le vizionezi.
Notează pe listă tot ce ai nevoie și ține-te de ea tot timpul, pentru că are un avantaj complementar: vei evita să adaugi lucruri care îți atrag atenția din alte case pe care le vezi și care ar putea crește prețul, dar de care nu prea ai nevoie. Spre exemplu, vezi un apartament care are o bucătărie cu insulă sau un șemineu decorativ, în condițiile în care tu ai nevoie de o bucătărie mică, pentru că de obicei, iei masa în oraș.
La un moment dat, trebuie să încetezi să cauți alte opțiuni. Unii cumpărători continuă să caute chiar și după ce au acceptat o ofertă pentru o casă grozavă, considerând că ar putea veni ceva mai bun. Și aceasta este o greșeală, pentru că până la urmă trebuie să fii mulțumit de opțiunile disponibile și să iei o decizie. La urma urmei, a găsi casa visurilor tale poate însemna să faci câteva compromisuri ici-colo, pentru a te bucura de cea mai bună casă posibilă pentru tine și familia ta în anii următori.
Mai presus de toate, ai răbdare - găsirea casei de vis poate fi un proces lung și greu. Piața imobiliară este foarte dinamică, într-o zi vezi un anunț cu apartamente de vânzare București, descoperi casa perfectă și a doua zi este deja vândută. Este important să îți faci timp și să te asiguri că ceea ce ai găsit este cu adevărat ceea ce căutai.
(P) Marmitele, echipamente HoReCa pentru calitate și cantitate deopotrivă... De ce să nu cumperi niciodată ouă deja colorate, pentru Paște. Specialiștii atenționează că îți poți pune sănătatea în p...